hem solcu hem kemalist insan

entry24 galeri
    16.
  1. Ercan bölükbaşı'nın yazısından alıntı yaparak başlayacağım: "baştan söylemek gerekiyor. Bu yazı "atam gel bizi kurtar" diyenleri yada "bırakın o faşisti" diyenleri mutlu etmek için yazılmadı. Tarih dışı bir yaklaşımla mustafa kemal neylerse güzel eyler demeyecek, devrimci bir dönüşümün mimarını katliamlardan ibaret gösteme düzeysizliğinden uzak duracağız. Türkiye'de devrimi arayanların, kendi ülkelerinin tarihine nasıl bakmaları gerekiyorsa mustafa kemal'e öyle bakacağız. Yanlışlarını, zaaflarını gözden kaçırmadan; katkılarının hakkını vererek..." (bkz: Yeni yazılar şubat/mart sayısı)

    Başlıyorum

    Mustafa kemal'i ve onun yaptıklarını tamamiyle elimizin tersiyle isterek solcu veya sosyalist olamayız.

    Bu konuyla ilgili 8. entrynin sahibi gibi arkadaşlar yüzünden sol görüşe sahip olmak hiç bir zaman yeterince anlaşılamıyor. Ya sen beynini buzlukta mı saklıyorsun bu nasıl bir zihniyet ? bu ülkenin solu kemalizm sağı dinci demiş. ulan adama sorarlar kardeşim ülkücüler ne ? faşistler ne ? sosyal faşistler ne ? oportünist ler ne ? orta yolcular ne ? cahillik abidesi yorumlar yapmayın biraz okuyup araştırın.

    Açıklıyorum.

    Mustafa kemal'in bu ülkeye katkıları yadsınamaz. Ümmetci bir imparatorluktan cumhuriyete geçiş yapmıştır. Emperyalist ve kapitalist ülkelere karşı ülkede yaşamakta olan ve ezilen halkı örgütlemiş, savaş vermiş ve kazanmıştır. Mustafa kemal'in bu eylemi aydınlanmacı bir harekettir ve çok net bir şekilde söylüyorum "devrim"dir. Evet doğru okudun "devrim." Fakat şunu unutmayın bu bir "sosyalist devrim" değildir. Ümmetçiliğe, gericiliğe, bağnazlığa, yobazlığa, emperyalizme vurulan bir darbedir fakat vurulan her darbe yapılan her devrimin ardından kurulacak olan düzen sosyalizm olmayabilir. Bu durum devrimi ortaya koyan ve öncülüğünü yapan kadroyla alakalıdır. Mustafa kemal sosyalist veya komünist bir dünya görüşüne sahip bir insan değildi. Bunu mustafa kemal dönemin meclis zabıtlarında, 15liler olayında (bkz: türkiye komünist partisi) gayet net bir şekilde komünizmi savunmadığını belirtir. Bu demek değildirki biz sosyalistler veya komünistler bu yüzden mustafa kemal'i elimizin tersiyle iteceğiz.

    Bakın size biraz sosyalizmin temelinde yatan olgulardan bahsedeceğim. Sosyalizm ekonomik, siyasal, sosyal, dini, hukuki, ailevi, devlet yapılanması ve başka birçok açıdan yorumlanabilir. Ancak hangi alanda olursa sosyalizm temelinde her zaman ilerici devinimlere sahip cıkar. Gericiliğe ise hayatın her alanında karşı çıkar. Dolayısıyla her türlü şartta ümmetçiliğe, bağnazlığa ve gericiliğe darbe vurmayı bu düşünceleri yıkmayı, sosyal adeletsizliğe her alanda darbe vurmayı, sınıf ayrımını ebediyen ortadan kaldırmayı kendine amaç edinir. Bakın işte bu konularda mustafa kemal'in düşünce yapısıyla "sol" görüşün ne kadarda benzediğini görüyorsunuz.

    Peki sonra ne oldu ? Mustafa kemal'in düşüncesiyle sosyalizm anlayışının birbirinden ayrılmaya başladığı nokta devrimden sonraki kısımdır. Sosyalizm devlet organının sönümlenmesi ve ortadan kalkmasına giden yoldaki ilk adımken, mustafa kemal'in düşünce yapısında devlet örgütlenmesinin ortadan kalkması hiçbir zaman yer almadı. Mustafa kemal ekonomik kalkınmanın yolunun liberal sistemden geçtiğini düşünürken sosyalizmde üretim araçlarının kollektifleşmesi vardı. Sosyalizm özel mülkiyeti ortadan kaldırmayı hedef edinirdi ama mustafa kemal'in düşünce sisteminde böyle bir amaç hiç olmadı.

    Sonuç olarak mustafe kemal sosyalist değildi ancak sosyalist düşünebilmeye katkı sağladığı bir gerçek.

    Sözün özü bu ülkede mustafa kemali görmezden gelerek solcu olunamaz. Ancak mustafa kemal'in düşünce sistemini tamamiyle benimseyen kişilerede tam olarak sosyalist denemez.

    Şimdi akıldan yoksun yorumlarınızı burdan silin ve gidip biraz okuyup öğrenin.
    3 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük