her okuduğunuza inanmayın. mesela buralarda bir yerlerde biri demiş ki,
'' bir hareketi yavaş yapmak çalıştırdığın kas grubunu şişirirken hızlı yapmak yakar yani eritir ''
tabii ki yanlış. olayın aslı şudur;
kas gruplarının çalışma metodlarını öğrenin. örneğin sırt kası çalışırken, ağırlığı çekmenin önemi sadece %30'dur. sırt kasları gerilmede çalışır. sıkmada değil. yani çekerken değil, geri bırakırken. bu yüzden ağırlığı kaldırırken çabuk bırakırken gıdım gıdım bırakırsınız.
mesela göğüs, göğüs kası 3 açılı çalıştırılır. alt üst orta demiyorum. çalışırken 3 pozisyonu vardır. pozitif negatif statik. pozitif iterkenki güçtür. negatif geri göğüse başlama noktasına gelirken ki pozisyondur. statik ise en tepe noktasında olduğunuz andır. statikteyken dirsekleri kitleyemezsiniz mesela. kitlerseniz göğüsten ağırlık düşer. eklemler ağırlığı çeker. negatifi atlarsanız da momentum uygulamış olursunuz ki. sadece itip sonra halteri kendi kendine bırakıp inmesini beklersiniz sadece. doğal olarak göğsünüzü sadece potansiyelinin 3te1i kadar çalıştırmış olursunuz.
ama arkadaşın dediğine gelirsek, biceps triceps ya da kalf çalışırken hızlı ya da çabuk çekmenin o kadar da önemi yoktur. hatta yine sırt çalışırken testere hareketinde hızlı çekmenizi telkin edebilirim.
edit: kas yıkımı ya da yakımı dediğimiz şey ya kataboliğe girmekle olur(ki bilindiği kadar çabuk kataboliğe düşmez vücut) ya da fazla çalışma az besin yaparsanız olur. veyahut ağırlık çalışmasının üstüne yarım saat ve üzeri kardiyo kas yer.