aslında 2. abdülhamit'in devrilmesiyle yıkılan devlettir.
onun ölümünden sonra arap toprakları bir bir peşkeş çekilmeye başlandı. (mısır, tunus, libya) ve de balkanlar. zaten 30 yıl boyunca buna engel olan ve 1. dünya savaş'ını geciktirmiş olan padişah tahttan edilmesiyle bu hızlı çözülme sonucu osmanlı'nın paylaşılacağı planlarıyla birlikte dünya savaşı'nın da önü açılmış oldu.
1. dünya savaşı'ına katılıp katılmamamız gerektiği gibi tartışmalar tamamen yersizdir. çünkü ortada osmanlı sadece simge olarak durmaktaydı (hilafeti kaybetmek üzere olan türkler). belki savaş sırasında tekrar toparlanma ümidi olanlar vardı. zaten topraklarında bir çok arabı koparmış olan ingilizler, türkler almanlarla yakınlaştığı için savaş'a katılmama karşılığında kaybettiğiniz toprakları geri alırsınız'' teklifinde bulundu. bunun olmayacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok. almanlar da eğer türklerle birlikte savaşa katılıp galip gelinmesi durumunda yine türklere benzer teklifte bulundular. fakat aynı almanlar, osmanlı denen coğrafya'da sürekli petrol yerleri tespit etmek adına bolca vaktini harcamaktaydı. yani anlaşılacağı üzere bizi bir piyon olarak görmekteydi. savaşı genişletip kendini rahatlatmak adına. eğer savaş'ı kazanan biz (almanlarla birlikte) olsaydık bu sefer topraklarına konmuş almanlar bulucaktın ki bu bambaşka bilinmez bir geleceğe adım atmak olurdu.
yani biz savaşın öznesi değil olaylardan etkilenecek olan taraftık. her iki tarafta da savaş sonucu topraklarımız paylaşılacağı belliydi. ama biz almanlarla savaşa girmemiz onları tam anlamıyla müttefik görmemiz sebebiyle olmadı. savaşa katılmaktaki amaç şu idi. büyük devletlerin birbiriyle mücadelesi sırasında ufak rötuşlar yaparak birbirine düşürmek (osmanlı'yı paylaşmaları hususunda) ve de sonuçta osmanlı coğrafyası üzerindeki hak eden devletleri minimum sayıya indirmekti. belki de bir...
bu devlet savaşın galibi olucaktı ki bu durumda onunla görüşmen sonucu anlaşma sağlanırsa diğer devletlerini ikna etmede sorun kalmıycaktı. ama bu devlet almanya olmayacaktı çünkü onca büyük devlet arasından bu pek mümkün görünmemekteydi. zaten galip gelseydi de bu sefer almanlar tarafından osmanlı coğrafyasında baskı altına alınıcaktın. o yüzden galip gelmesi gereken devlet ingiltere idi.zaten son birkaç yüz yıldır sağolsunlar osmanlı'yla bağlarını sıkı tuttular. topraklarımız üzerinde bulunanlar onlardı. yani bizi iyi tanıyan bir devletti ve daha sancısız bir şekilde anlaşma yolunu bulacaktık.
devamını başka zaman yazıyım derim.