1.Niçin Namaz Kılması Gerektiğinin Bilincinde Olmak
Bir Müslümanın niçin namaz kılması gerektiğini bilmesi namazlarına, bilhassa sabah namazlarına karşı hassasiyetini artacaktır. Çünkü bir, taklidî (taklit ederek) yapmak var bir de tahkiki (hakikatini bilerek) yapmak var.
2.Kalkmaya Niyet Etmek
Diğer önemli hususlardan biri de, namaza kalkmaya ciddi olarak niyetlenmektir. Yoksa Kalkabilirsem kalkarım gibi cümleler kişinin niyetinde ciddi olmadığının ve namazı pek de önemsemediğinin açık bir göstergesidir.
3.Erken Yatmak
geç saatlere kadar ayakta kalındığı takdirde, namaza uyanmak bir hayli zorlaşıyor. Özellikle kalkmak için önlemler alınmamışsa. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ashabıyla ilim ve sohbet üzerinde bir mevzu konuşmuyorlarsa şayet yatsıdan sonra hemen yatarlardı.
4.Tedbir Almak
Tüm bunları yapıyor ancak hala sabah namazı için uyanmakta güçlük çekiyorsanız alabileceğiniz hem maddi hem manevi birtakım önlemler mevcut. Öncelikle, gece yatmadan önce Ayetel Kursi ve inna atayna gibi sureler okunabilir. Ayrıca Peygamberimizin (s.a.v) gece yatmadan önce yaptığı duaları okuyup ardından Allahtan sabah namazına uyanmak istenebilir. Bununla birlikte maddi olarak da, duyabileceğimiz şekilde bir alarm kurmak mümkünse hemen kapatabileceğimiz pozisyonda tutmamak ve tekrarını açmak alabileceğimiz en kolay tedbirlerden. Ayrıca birisinden sizi uyandırmak üzere yardım istemeniz de kalkmanızı kolaylaştıracaktır inşaallah. Zira ayette;
iyilik ve takvada yardımlaşın (Maide 2) buyrulmaktadır.
5.Uyanır Uyanmaz Kılmak
Sabah namazı için alarmı duyuyorum ve ama bu sefer de yataktan bir türlü kalkamıyorum ve bir bakmışım namaz geçmiş diyorsanız, bunun göründüğü üzere en büyük çaresi, alarmı ya da başka bir uyarıcınız varsa onu duyar duymaz, yani uyanır uyanmaz yataktan fırlamak. Yoksa şeytan sizi kaldırmamak için elinden geleni yapacaktır.
6.Kaylule Yapmak
Kaylule yani öğle uykusu Peygamberimiz (sav)in sünnetlerinden. Zira;
Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için kaylûleden yararlanın (ibn Mâce, Savm, 22)
buyurmuşlardır. Sehlden rivayet edildiğine göre de şöyle geçmektedir;
Bizler Peygamber (s.a.s)le birlikte Cuma namazını kılardık, kaylûle ondan sonra olurdu (Buhârî, Cuma, 40)
Bu uykunun kuşluk vaktinden (öğle namazı öncesinden) ikindi öncesine kadar yapılabileceği belirtilmiştir. Yarım saat kaylule uykusunun iki saat gece uykusuna denk geldiği söylenmiştir. Dolayısıyla hem nafile olan gece ibadetleri hem de farz olan sabah namazı için bu uykunun bereketinden yararlanmak hem sünneti işlememize vesile hem de uykusuzluktan ötürü sabah namazına kalkamamanın en büyük çözümlerinden biri olacaktır inşaallah.