shpnin pkk ile seçim ittifakı
1991 genel seçimlerinde erdal inönü-deniz baykalın yönetimindeki shp, pkk ile seçim ittifakı yaptı. ama hiç kimse bu konuda bir kampanya yürütmedi; yürütmez. çünkü o ittifak, abd merkezli sistemin içindeydi. bu ittifakın içine 1991 seçiminde doğu perinçekin genel başkanı olduğu sosyalist partiyi de katmak istediler. ancak doğu perinçek bunu reddetti.
öneri nasıl yapıldı
pkknin avrupa temsilcisi, 1991 genel seçimi öncesinde perinçeki ankaradaki evinden telefonla arayarak, aponun perinçekin partisine, shpnin bir protokolla hepe verdiği 21 milletvekilliğinden dördünü önerdiğini belirtti. hatta bu öneride, diyarbakır, şırnak ve mardin gibi illerin birinci sıra adaylığı da belirtildi. perinçek, öneriyi parti organlarında tartışmaya bile gerek görmeden anında reddetti.
perinçek açısından bu öneriyi kabul etmenin herhangi bir tehlikesi de yoktu. perinçek ve arkadaşları, shp listelerinden milletvekili olacaklardı. ama perinçekler için mesele, milletvekili veya bakan olmak değil, türkiyenin bağımsızlığına, bütünlüğüne ve emekçilere bağlı bir çizgide ısrar etmekti.
öcalanın milliyet, sabaha ve gündem gazetelerine açıklaması
bizzat apo, 1991 yılı sonunda, milliyet ve sabah gazetelerine yaptığı açıklamalarda, perinçeke dört milletvekili önerdiğini ve parlamentoya girerek, shp listesinden seçilecek 21 milletvekilinin başına geçmesini rica ettiğini açıklamıştır (milliyet ve sabah, 7 aralık 1991).
apo: perinçek tenezzül etmedi
apo, perinçeke dört milletvekili önerisini, 3 mayıs 1993 tarihli gündem gazetesinde de anlatmış ve bu öneriyi reddettiğimi birkaç kez vurgulayarak dile getirmiştir:
sayın doğu perinçek de buraya geldi. ilk pratik politika önerim şu oldu. dedim ki, bir devrim merkezi var, onun parlamenter sözcüsü ol. bu güzel bir şey. eğer bir parlamenter sözcüsü olsaydı, kürt-türk birlikteliği de çok iyi gelişebilirdi. kim kardeşlik istemiyor. bize ikide bir milliyetçi diyorsunuz. seni kendi ülkesinde ve devrimin bir merkezinde milletvekili adayı önerecek kadar enternasyonalizme yatkınlık gösteren bir hareket mi milliyetçidir, yoksa buna tenezzül etmeyen, kendini çok üstte gören bir anlayışın sahibi mi milliyetçidir? ve ben fazla anlamlı bulamadım...tenezzül etmediler. (gündem, 3 mayıs 1993)
öcalan, hasan cemal ile söyleşisinde de gerçeği söyledi
yine öcalan, hasan cemale 14 nisan 1993 günü yapılan söyleşide, doğu perinçekin shp listesinden milletvekilliği önerisini reddettiğini belirtmektedir (hasan cemal, kürtler, s.39)
perinçek, shp-pkk seçim ittifakına niçin katılmadıklarını anayasa mahkemesinde anlattı
aponun shp listesinden dört milletvekilliği önerisini niçin reddettiğimizi ve pkk ile shp arasındaki seçim ittifakına niçin katılmadığımızı, 12 mayıs 1992 günü anayasa mahkemesinde yaptığım savunmada anlattım. anayasa mahkemesi tutanağından aynen aktarıyorum:
bugün koalisyonu paylaşan sosyal demokrat halkçı partinin listeleri içinde milletvekillikleri bize teklif edilmiştir. bakın şimdi çok önemli bir şeyi açıklayacağım. pkk genel sekreteri abdullah öcalan, milliyet ve sabah gazetelerine açıkladığı için ve gazetelerde yazıldığı için bunu söylüyorum. orada diyor ki, sosyalist partiye, bize shpden verilen milletvekilliklerinden 4 tanesini vermek istedik. reddettiler bizi. demek ki, shp seçimlere girerken pkkya 21 tane milletvekilliği vermiştir. pkk da bunun 4 tanesini sosyalist partiye önermektedir. gelin 4 tane de size verelim, ayrı parti olarak girmeyin, hepimiz shp olarak girelim demiştir. sosyalist parti bunu reddetmiştir. demiştir ki, ben ayrı, bağımsız bir partiyim, fikirlerim var, hiç kimsenin sırtından da meclise girmem, ayrı kimliğimle ve kişiliğimle toplumun karşısına çıkarım. ben bunu niçin söyledim?... bunu şunun için söyledim: en yasadışı olan pkk bile türkiyede yasal politik hayatın içine girmiştir. o kadar içine girmiştir ki, parlamentoda sandalye pazarlığı yapabilmektedir. iktidar partileriyle anlaşmalar yapabilmektedir. iktidar partisi olacaklardan milletvekillikleri alabilmektedir ve o aldığı milletvekilliklerini sağa sola dağıtabilmektedir. teklif de edebilmektedir..