devlet kurmak için asgari şartlar arazi parçası, insan topluluğu, hukuki ve sosyal teşkilatlanmadır.
Kürtlerin uzun yıllardır yaşadıkları bir coğrafya var.
Karışık da olsa belli bir topluluk olarak insan ve dil faktörü de var.
Ama teşkilatlanma konusuna gelince kürtler'in teşkilatlanma geleneği kültürlerinde yok.
kürtlerde büyüğe biat etme kültürü var.
Bu da ağalara beylere itaat nedeniyle tarih boyunca uzunca yıllar gelişme göstermedi.
Tarih boyunca ara ara buna yeltenen kürt liderler çıksa da coğrafi şartlar, kürt halkının geleneksel yapısı, civar devletlerin güçlü etkileri gibi nedenlerle bir devletleşme süreci geçirmediler.
Bunun yerine osmanlı zamanında nispeten özerk bir yönetimle beyler ve ağalar tarafından yüzyıllar boyu yönetildiler.
Bu yüzden yeni bir devlet kurma ihtiyacı hissetmediler.
Türkiye kürtleri için sorun cumhuriyet ile gelen yeni bu özerkliği yürüten toprak ağalarını ve beylerin özerk yönetimlerini tanımaması ve bu unsurları baskı altına alması ile oluştu.
Bu gün ise durum biraz daha farklı. Kürtler devlet kurma konusunda gayet istekli görünüyorlar. Teknolojinin gelişmesi coğrafi şartları çok etkiledi. Eskiden çevresinde olup bitenlerden bihaber kürtler dünyaya açıldı, milliyetçilikleri günden güne gelişti. Buna ek olarak ulaşım şartlarının nispeten iyileşmesi birbirine uzak olan kürtler'in iletişime geçmesini kolaylaştırdı. Belli bir okmuş kürt aydının çıkması ve bu konuda yaptıkları çalışmalar da devletleşme konusunda jğrtlere büyük destek verdi. Teşkilatlanma hakkında artık öğrendikleri bir çok konu var. Ama çok eksikleri de var tabi. Yetişmiş bürokrat gibi. Bunlara ek olarak dünyayı yöneten lider ülkelerin de desteklerini arkalarına aldılar ve görünürde oldukça yol kaydettiler. Yakın bir gelecekte sürpriz yaratmaları kuvvetle muhtemel.
Lakin Kişisel görüşüm kürtlerin kendi devletlerini kurmaları kendi yıkımları olacağı yönünde...