insanların cünüpken kendini kirli hissetmeleri dinin getirisi değildir.
kişilerin dinin kurallarını illa bir sebebe bağlama heveslerinden gelir. Takva eksikliğidir bu. Rabbim bu şekilde kural koymuş uyuyorum değil de, sürekli bir Hz. ibrahim (o onun makamıdır bizim değil) havasında takılmalarından gelir.
Sen kulsun emredileni yapmakla yükümlüsün. Tebliğ yaparken kullandığın sebebler ilmiyle amel edemezsin. onlar zahiri anlamlardır. Asıl anlam, "Rabbim'in kuralı böyle, uyarım"dır.
nasıl oldu da insanlar bunu kirlilik olarak görmeye başladı? işte tam olarak bu takva eksikliğinden gelen sonuca değil sebebe bağlanmadan.
cünüpken neden abdest alınır?
benim inancıma göre: rabbim böyle emretmiş.
sebeblere takılı kalanlara göre: kirlendik, tüm kıl köklerimiz tıkandı. (yanlış denemez ancak eksik)
cünüplük kirlilik değildir;
ispatı;
Peygamber efendimiz namaz sonrası evine giderken toplanmış gördüğü ashabının yanına uğrar. selamlaşırlarken (şimdiki tokalaşma işte) sahabelerden biri ellerini kaçırır.
Peygamber efendimiz neden ellerini kaçırdığını sorduğunda sahabe "efendimiz cünübüm kirliyim"(artık su mu yoktu, imkan mı yoktu bilmiyorum. demek ki namaz vakti de sıkıntılı değil) der.
Peygamber efendimizin cevabı ise; "Müslüman kirli olamaz. Uzat elini."
Bu olaydan da anlaşılacağı üzere zahiri anlamı temizlik olan gusülün asıl anlamları bize bildirilmemiştir. ancak sadece zahirisine çakılıp kalmak sonucu unutup sebebe bağlanmaktır.
ibadetleri sebepler anleminde açıklamaya çalışan ve bunlara göre güya mantık yürütüp bu mantıkla da alışkanlık edindirmeye/edinmeye çalışanlar yüzünden toplum cünüplüğü salt anlamıyla pislik olarak algılamışyır. emrin sahibini göz artı edip, emrin verilmesinin sebeplerine bağlanmıştır.
Sözün özü: Siz emirleri Allah'ın rızası için yapın sebepleri zaten sizi düzgün yapar.
Allah rızası için oruç tutun, rızanın sonucu sıhhat bulun.
Allah rızası için zekat verin, rızanın sonucu garipler doysun.
Allah rızası için abdest alın, rızanın sonucu temiz kalın.
Allah rızası için namaz kılın, rızanın sonucu şefaate nail olun.
yani ne yapacaksanız Allah rızası için yapın, sonucu cennet/afiyet olsun inşallah.