türkiye cumhuriyetinin 1923 de çağdaş, demokratik modern bir devlet olarak ortaya çıkışından 1960 lı yılların sonrasına, nihayetinde 1980 lere kadar başörtüsü takan, kendince örtünen kadınların durumu hiç bir sorun yaratmazken, insanlar dinlerini ibadetlerini özgürce yerine getiriken, birden bire 1980 li yıllarda türban sorununun ortaya çıkmasında etkili olan nedenler ( (bkz: soğuk savaş)) yüzünden türbanın toplumda suni olarak yaratılmış bir sıcak nokta haline getirilmesi ve gün geçtikçe içinden çıkılamaz boyutlara taşınma gayreti.
abd nin 2nci dünya savaşı sonrası oraya çıkan soğus savaş döneminde en büyük tehdit olarak gördüğü sscb nin kuşatılması ve kontrolu için geliştirdiği yeşil kuşak projesi (sscb sınırlarına komşu islam ülkelerde radikal dinci akımları güçlendirerek, komünizmle mücadele kapsamında islami hareketleri destelemek ve sovyetlere karşı kışkırtmak amacıyla yürütülen cia faaliyetleri) sonucu, yıllardan beri modern, laik ve demokratik cumhuriyetin yükselişi karşısında sinmiş ama zamanının gelmesini sabırla bekleyen tarikat-cemaat-dinci üçgeninin karanlık emelleri canlandırmış, rabıta adı altında abd destekli suudi arap sermayesi, dış borçla payandalanan sağcı iktidarların yürüttüğü yeraltı politikaları ile devleti kuşatması ile bugünlere gelinmiştir.
türban bu olaylarda siyasal islemın yükselişinin bir simgesi, ilerleme derecesinin ve güçlenmelerinin açık, aleni bir göstergesi olmuştur. olay udur.
kimse kimseye türban takanların inançları gereği başını örttüğünü söylemesin. elbette öyle olanlar da vardır. ama onlar gaflet içindeyse, asıl bu işi kotaranlar da başka emeller ve niyetler içindedir.