ylsy

entry28 galeri
    19.
  1. her gün türkiye saati ile akşam 9 ile 11 arasında #ylsysorunları hastagi ile bursiyerlerinin twitter'da sorunlarını paylaştığı, yüksek faizli eğitim kredisi programı.

    şimdi efendim ben her gün buraya bu burs ile ilgili eleştirel şeyler yazmaktayım fakat buna mecburum. mecburum derken değilim ama beni buna itiyorlar. üstte bahsettiğim sorunlara gün be gün değinmek, çözüm önerileriyle birlikte bir şeyler yazmak isterim.

    bu bursun en temel sorunlarından biri evli bursiyerlerinin eşlerine ve çocuklarına devlet tarafından hiçbir sağlık güvencesi veyahut ekstra maaş sağlanmaması. şimdi içinizde bazı yarım akıllı yazarlar, "imzö atörkön bölmöyö möydunöz bönö" gibi, türkçe çevirisi "imza atarken bilmiyor muydunuz bunu" şeklinde olan, akılsızca ve acımasızca yorumlar yapabilirler. yapmayın, bi dinleyin.

    bu bursla yurtdışına gidip doktorasını geri yapıp türkiyeye dönecek insanların yaşı 32 yi bulmakta. hepimizin de bildiği üzre, aile kavramının giderek içinin boşaldığı, devlet eliyle bu kurumun ayakta tutulmaya çalışıldığı bir ülkede yaşıyoruz. ama her nasılsa aynı devlet, yurt dışına yolladığı 1000 "bursiyerin", aileleri ve çocukları olması durumunda aile fertlerine hiçbir yardım yapmıyor. şimdi düşünün ki babanız memur olarak bir yerde çalışıyor ve anneniz ev hanımı. devlet ne yapıyor? annenize ve size de sağlık güvencesi veriyor. aynı durum "bursiyerlere" gelince nedense farklı yorumlanıyor ve toplantılarda şurda burda özellikle üstüne basılan, vurgulanan "devlet sizi oraya evlenin diye mi yolluyor", "oraya ailenizle giderseniz devlet "kesinlikle" ailenizin sağlık sigortasını ödemeyecektir" gibi söylemlere sebep oluyor.

    bir de beğenmediğimiz suudi arabistana bakalım onlar ne yapıyor. daha bugün suudi arabistanlı bir arkadaşım kültürleriyle ilgili bir sunum yaptı. nasıl amerikaya geldiğiyle ilgili kısmı anlatırken, suudi arabistan'ın liseden sonra herkese yurt dışında eğitim imkanı sunduğunu söyledi ki geçen yıl dil okulunda bulunduğum Austin, Texas'da bizzat benim de gözlemlediğim bir durumdu. ben merak ettim sordum, devletinizin amerika'da kaç tane bursiyeri var diye? bana dedi ki 120 bin. yanlış duymadınız 120 bin. bu 120 bin sayısı sadece amerika'da yaşayan "bursiyer" arkadaşlar, aileleri hariç. dünya genelinde "400 bin" bursiyerleri varmış. ne kadar enteresan değil mi? bu 120 bin bursiyer ve aileleri sayıldığında 250 bin kişilik nüfus çıkıyor. inanmayacaksınız ama beğenmediğimiz suudi arabistan bunların hepsine maaş ödüyor. ailedeki her bir bireye bursun yanında fazladan maaş verdiği gibi sağlık masraflarını da karşılıyor. yetmiyor, bu adamlar dil okulundan sonra bir üniversiteye başlamadan dönerlerse "tazminat" ödemiyorlar, çünkü devlet "burs" veriyor.

    şimdi bana diyeceksiniz ki suudi arabistanla bizim devletimiz bir mi? değil tabi ki. onların petrolü var! adamların 400 bin bursiyeri yurt dışında yahu. bizde bu sayı 2 bini geçmez, mümkün değil. hadi geçtim suudi arabistanı, elin ıraklı bursiyerlerinin bile şartları bizden iyi.

    neyse bugünlük bu kadar. konu bütünlüğü açısından harika bir yazı olmasa da vermek istediğim mesaj açık.
    2 ...