bitkisel ve hayvansal kökenli materyallerden oluşmuş gübrelerdir. büyükbaş ve küçükbaş hayvanların katı ve sıvı dışkıları,
kent atıklarının olgunlaştırılmaları sonucu oluşturulan gübreler, bitkisel ve hayvansal kökenli kompostlar, hatta insanların katı ve sıvı dışkıları (gece toprağı adıyla da bilinir) vs.. organik gübre içerisinde yer alırlar.. kuşku yoktur ki organik gübreler, bitki besin elementleri yanında organik madde ve fazla miktarlarda çeşitli mikroorganizmaları da içerir. bu nedenle organik gübreler çok yönlü etkiye sahip gübreler olarak bilinir. topraklarımızın fiziksel, kimyasal, biyolojik özellikleri üzerine olumlu etki yaparlar...
özellikle çevre bilincinin giderek yaygınlaşması ile günümüzde organik gübrelere karşı ilgi artmaktadır. bunun temel nedeni, organik gübrelerinn çevreye ve insan sağlıgına zarar vermeden tarımsal ürünlerin nitelik ve niceliğini arttırmasıdır.
tarım yapılan topraklarımızda zaten organik madde düzeyi düşüktür. zaman içerisinde daha da düşük seviyelere inebilmektedir. bu durum topraklarımızın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini olumsuz yönde etkileyecektir.
tarımda başarılı olmanın en önemli koşularından biri toprakların organik madde içeriğini korumak ve arttırmaktır. bu nedenle gübrelerin değerleri kayba ugramadan tüm organik gübrelerin tarım topraklarına uygulanması başarılı tarım için yadsınamaz derecede önem teşkil etmektedir.