artık açıkça analiz yapıyorum diye laf ebeliği yapanlardan gına geliyor, başörtüsü ile türban farklıysa farklarını bari bizden öğrenin, uzaktan teleskopla analiz yapmaya uğraşmayın.
öncelikle şunu anlamak lazım, eskiden beri şehirli kadınla köylü kadının giyimi farklıdır. şehirli kadın hem ailesi hem de kendisi daha eğitimlidir ve bu eğitim özellikle eskiden bahsediyorsak din ağırlıklıdır. şehirliler dinini kurallarıyla her zaman için köylülerden daha iyi bilegelmişlerdir.
başörtüsü-türban farkı da bir kere buradan geliyor. eskiden de çarşaf-başörtüsü farkı vardı. köylüler daha geleneksel, yarım-yamalak örtünürken ve haremlik-selamlık kavramına çok dikkat etmezken (biraz da köylerin kolektif ve iyice akrabalaşmış yapısından ama en bariz olarak cehaletten) şehirliler evlerini bile buna göre dizayn etmiş, türk sivil mimarisi buna göre şekillenmiştir.
yani başörtüsü-türban artık ne derseniz, fark en başta başörtmenin direk gelenek görenekten mi yoksa dini kurallara hakim olmaktan dolayı mı kaynaklandığını iyi anlamanız gerekir.
son 40 yıldır müslüman kesimde bir uyanış sözkonusu, bir modernleşme ve sosyal hayatta yer alma çabası. buna müslüman kadınlar da aşama aşama dahil oldu ve olmaya devam ediyor. sosyal ortama adaptasyon için de çarşafın yerini daha modern bir çizgi gösteren, hadi söyleyelim, göz zevkine daha uygun düşen türban tarzı ortaya çıkmıştır. bunda en baştan ergonomi göze çarpar, çarşafa göre hem kadının tam olarak başını/boynunu kapaması (köylülerde ne kadar dikkat edilir bu anlayabilirsiniz) hem de sosyal hayatta kullanımının kolay olması önce türban+manto ikilisini çıkartmıştır. halen daha dindar kızlar türban+manto giymeye özen gösterir. değişik versiyonlar türetenlerin ise giyimde takvada eksiklikleri olduğunu düşünülmektedir. (kot+türban kombinasyonları örnek gösterilebilir.)
yani en başından islama daha hakim kesimler türban/türbanımsı giyim tarzındadırlar, islami bilgi yönünden daha donanımlı, yani islamı gelenekten değil kurallarıyla benimsemeye çalışan bu kesim de siyasal islamla içiçedir haliyle. çünkü bu kesim cumhuriyetin başından beri tavır aldığı islami değerler için ve inandıkları gibi yaşayabilmeleri için çaba göstermektedirler.
bu dindar kesimin kızları önceden okumadığı/okutulmadığı, haliyle sosyal hayatta da işçi sınıfından öteye gidemediği için birilerinin gözlerine batmamışlardı. ama ne zaman üniversiteyi kazanmaya başladılar, işte o zaman dehşete düşürdüler birilerini. o zamana kadar başörtmeyle alakalı vs kanun da yoktu ortada, yasak da. o zamanlar türban tanımını da yök kendisi getirdi, daha çarşafımsı şeylerle okula gelenlere türban modelini de önerenler onlar olduğu halde şimdi gelmişler türbanlılara savaş açıyorlar.
olay açıktır. birileri dindar insanları çevrelerinde görmek istemiyorlar. onlarla bir arada yaşamak istemiyorlar. türban giymese bile kapalı giyinen, içki içmeyen insanların nasıl hayretle ve soğuklukla karşılandığını bugün üniversitelerde, devlet dairelerinde ve özellikle de iş hayatında zaten görüyoruz. devletin aslında bir yasak koymasına gerek yok, islami hassasiyeti olan kişilerce yönetilen şirketler dışındakiler zaten türbanlı vs hayatta çalıştırmıyorlar beyaz yakalı olarak. onlarda namaz kılanın bile yükselme şansı yok, yani erkeklerin de hayatı kolay değil. zaten bakıyoruz dindar erkekler kariyerlerinde problem olmasın, yaftalanmayalım diye başı açık kız arar olmuşlar. başı açık olacak ama yine inançlı olacak namazını kılacak vs, maksat dışarıya gericiyiz biz imajı vermemek.
ha, hiçbir kesimin içinde olayları yaşamadan, uzaktan kafasına göre sosyolojik çıkarımlar yapan sizler. anayasaları kutsal kitap kabul edip herkesin daima ona uymasını bekleyen yasakçı kafalar. siz burada entrylerinizi döşenin. başını açmadığı için okuyamayan kızlar neyse, bizim kesimimizde kızlar okumasa da olur diye bakılıyor genel olarak. ama koca iş kulelerinde siz bir odacığı bile mescit yapmıyorsunuz, yani dindarlara zerre kadar saygınız yok, sadece namazını kılana güya sesiniz çıkmaz ama arka planda ne işler çeviriyorsunuz biliyoruz.
bu dünya sizin olsun, kariyer de, bizim ektiğimiz ekin başka dünya içindir.