Altında başka bir tezgah vardır. Mesele tbmm'ye girmek değildir. Barajı aşamayacakları aşikar. Ya baraja dikkat çekecekler " kürtler meclise giremedi" diye ya da işi tbmmsiz götürüp başka yöne çekecekler. Akp'yi zorda bırakıp mv olmadan kendilerini kabul ettirip iş yapmaya gidilecek. Baraj düşürülüp erken seçime bile gidilir.
Ben bu hamleyi, bile bile ladese giden hdp'nin kendi tabanını daha da sertleştirmeye gitmesi ve onları ülkenin diğerlerinden ayrıştırma politikası olarak görüyorum. barajı aşamazsa mazlumu oynamaları daha rahat olur. açılım sürecini de kilitlerler. çoğu şey kendilerinin lehine döner. zaten çözüm sürecinde bir yol alınamadı.
baraj altında kalırsa akp'nin oyu artacak anayasa ve olası başkanlık meselesinde elini güçlendirecek. hdp ve diğer türevleri olan partiler güneydoğu coğrafyasında daha da içine kapanarak özerk alanlar yaratacaklar. şayet barajı aşarlarsa(aşmalarına karşı değilim) içinden çıkılmaz bir koalisyon olur. çünkü partiler birbirlerini inanılmaz suçluyor. kimse tükürdüğünü yalamak istemez. ucu çok açık çetrefilli işler.
bunlar birer varsayım. ben barajın düşmesinden hatta mümkünse belli bir demokrasi kültürüne erişildiğinde(pek umudum olmasa da) barajın tamamen kalkmasını isterim. gerçi barajın kalkmasını istemem ütopiktir. o hayali mükemmel insanlar olmayacağı için, ufak da olsa baraj olmalıdır ki, örgütlenmenin amacı, siyasi partinin gereklilikleri yerine getirilsin.
konu başka parti olsaydı cesur bir hamle olarak düşünürdüm ama hdp ve o siyasi görüşün türevleri olan bir parti görünce bit yeniği arıyorum.
edit: ocak 2015'te yine de büyük konuşmamak gerekirdi. lakin o gün ortam aşamayacakları şeklinde hakimdi. kendileri bile bunu farkındaydı. son günlerde barajı açacağını hissettirdi. gerekli editlemeyi yapmadık. ne yapalım, bu da benim yanılmam olsun. 9,8'de kalır diye düşünürken %13 bulunuldu. yine aşılmaması halindeki düşüncelerim bakidir. konjonktüre göre taktik değiştirildi.