öyle bir zaman düşünün ki savaşlar sonucu toplumda kadın sayısı ve hatta dul sayısı haddinden fazla. batıda pek çok romancının konu edindiği bu sosyal gerçek, genelde kendisini kötü yola düşme dramlarında bolca gösterir. savaşa gitmemesi konusunda kocasına yalvaran kadının sonunda düştüğü durumlar, toplumsal güvencenin en azından kadınlar için olmadığı insanoğlunun o en uzun dönemlerinde çokça bilindik alışıldık manzaralardı.
islam için de çok eşliliği reddetmenin ne kadar imkansız olduğu buradan görülebilir. çok eşlilik en basitinden kadınlar için bir garanti, bir kurtarıcıydı. hz muhammed'in yaptığı evliliklerde de dul kadınları himayesine aldığını çok rahatlıkla görebiliriz.
afedersiniz ama 1000 yıl önce babası savaşta ölmüş bir çocuk olarak annenizin fahişe olmasını mı isterdiniz, yoksa çok eşlilik mekanizmasının işleyerek ailenize bir yardım eli uzatılmasını mı?
sosyal her olguyu dönemin şartlarına göre değerlendirmenin gerekliliği günümüzde unutulmaktadır. rusyanın yaşadığı ahlaki çöküntü acaba çok eşliliğin olduğu bir yerde bu kadar hazin yaşanabilir miydi sormak lazımdır. (dipnot: rusya'da bugün bariz bir kadın nüfus fazlalığı bulunmaktadır, biyolojik olarak normal bir dağılımda bile dişi nüfusun fazla olduğu görülebilir.)