avrupa

entry169 galeri video2
    60.
  1. http://boribotan.blogspot...15/10/avrupa-uygarlg.html

    günümüzün en gelişkin uygarlık düzeyine erişmiş ülkelerinin yaşadığı coğrafya. geldikleri nokta öznel olarak iyi ya da kötü olarak adlandırılabilir. ama gerçek o ki, zenginlik ve teknolojik gelişkinlik anlamında bizden ilerdeler.

    avrupa kıtasında var olmuş, binlerce yıllık geçmişe dayanan, çeşitli etkileşimlerin sonucu oluşmuş kültürel, ekonomik, teknolojik faaliyetlerin ve biriken bilginin tümü, avrupa uygarlığı dediğimiz kavramı oluşturuyor.

    aslında avrupa geçmiş çağlarda asya karşısında sönük kalmış durumdaydı. bir şekilde bina inşa edilemeyen dönemde, taşları üst üste yığıp tapınak yaparken avrupa insanı, mezopotamya'da yavaş yavaş çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dine evrim başlamış durumdaydı.

    el aleti kullanımı da aynı şekilde, tarım aletlerinde de aynı şekilde, mezopotamya uygarlığının çok gerisinde idi avrupa. hatta öyle ki, saban benzeri araç gereci icat edemedikleri için, çok yağışlı avrupa ikliminde oluşan kalın çamur tabakaları bile yarılamamış, tarım faaliyetleri hep ilkel düzeyde kalmıştı.

    avrupa kavimleri öncelikle barbarlar ile etkileşime geçti, hint-avrupa dillerini elde ettiler, onlardan bronz ve çelik işlemeyi öğrendiler. daha sonraları, avrupa, önce yunan kültüründen etkilenerek yavaş yavaş teknik bilimi oluşturmaya ve bu kapsamda bilgi üretmeye başladılar.

    zaman geçtikçe ilerlediler, #26253513'de incelediğimiz şekilde sanayi devriminin öncülerini, yel değirmeni kullanımı vs. faaliyetlere giriştiler.

    iki farklı nitelikteki bu kültürleri, yani yerleşik yunan kültürü ve göçebe kültürünü bir araya getiren avrupa kavimleri, hem yerleşik yaşam kaynaklı teknik becerilere, uzun vadeli yatırım kültürüne ve soğukkanlılığa hem de göçebe yaşam kaynaklı savaşçılık, cesaret ve atılganlık gibi kavramlara sahip oldular.

    bu iki kültürün birleşimi ise sanırım mükemmel karışım oluyor.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük