birleşik haziran hareketi

entry38 galeri
    7.
  1. öndersiz ağ örgütlenmesini yöntem olarak séçmiş bir alternatif siyâsî harekettir.

    mavcut siyâsî partiler yasasınıñ birçok siyâsî düşünceyi meclis dışı kılması soñucu 1980 darbesinden bu yana bir sıkıntı zaten vardı. Eñ soñ işte 31 mayıs 2013 gezi parkı direnişi ile halk kitleleri siyâsî taleplerini dile getirecek yeñi bir zemin oluşturmuşlardır. Ancak polis tarafından parkıñ kapatılması ve eylemcileriñ parktan çıkarılması soñucu bu zeminiñ geñişletilmesi gerekmiştir.

    Zemin, çok geçmeden mahalle parklarına, yânî yérel direnişlere kaymıştır. ilki abbasağa dayanışması olup kısa sürede tüm illere sıçramıştır. bu süreçte geziciler, aralarında iletişim kurmayı öğrenmiştir (karar alma mekanizmaları, vb.).

    ardından kış başlamış ve geziciler evlerine dönmüştür. Haziran 2014'te geziciler yeniden mahalle meclisleri oluşturmaya ağır ağır başlamıştır. Ağustos'ta bazı meclis dışı sol partiler, gezicilere forumları birleştirme çağrısı vérmiştir (bkz: ödp) (bkz: tkp)**. Geziciler, Birleşik Muhalefet Hareketi adıyla il il gezmeye ve mavcut forumları tek bir çatıda toplamaya çalışmıştır.

    Bunuñ soñucunda Ekim 2014'ten bugüne dek olan süreç başlamış ve "birleşik haziran hareketi" adına bürünüp aşağıdaki doktrini benimsemiştir:
    --spoiler--
    Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, kamucu, dayanışmacı, laik, bağımsız, toplumcu bir cumhuriyet ve ülke için; gericiliğe, faşizme, emperyalizme, piyasacı yağma düzenine ve bunları temsil eden AKP rejimine karşı birlikte yola çıkıyoruz.
    --spoiler--

    46 ildeki toplam 137 mahalle meclisinden gelen toplam 1332 delegeden oluşan ilk Türkiye meclisi, 27-28 Aralık Tarihlerinde Ankara'da toplanmıştır. (bkz: 1. Türkiye meclisi soñuç bildirgesi)

    Birleşik Haziran Hareketi'niñ ilk adımı da laik ve bilimsel eğitim için sokağa çıkmak olacaktır. çağrıya göre 11 ocak 2015 saat 13:00'da herkesi sokağa çıkmaya çağırmışlardır. bence ilk adım için çok iyi başlangıçtır: eğitim şart > bilimsel eğitim şart > laik ve bilimsel eğitim şart > lan o zaman neden sokağa çıkmayalım?

    hareketiñ büyümesi için gerekenler bence aşağıdaki gibi sıralanabilir:
    - öndersiz olması
    - yerelden genele örgütlenmesi
    - imeceli iş yapması
    - hiçbir üyesine doğrudan yetki vermeyip, kolektif olarak inisiyatif kullanması (bkz: çoklu imzâ)
    - mahalle evleri kurması (bkz: caferağa dayanışması mahalle evi)
    - partiler üstü kalması
    2 ...