28 aralık 2014 air asia uçak kazası

entry32 galeri
    3.
  1. air crash investigation izleyenlerin bölge uçuşlarında yaşananları az çok tahmin edebileceği öncesiyle kaybolma olan muhtemel kaza.

    mas'a ait teyyarenin kaybolması ile air asia'nın kaybolmasının malezyadışında bir benzerliği yok. en azından eldeki veriler ışığında durum böyle. götten uydurmaya gerek yok.

    yüksek irtifada yakalanılan bir fırtınadan kaçmak için irtifa yükseltirken hız düşüklüğü olduğuna dair eldeki mevcut veriler. haliyle beklenen sonuç motorların takatten düşerek teyyarenin stall'a geçerek düşmüş olduğu tahmin ediliyor. en azından eldeki veriler ışığında benim yorumum bu.

    hız düşüklüğünün sebebi olarak öne sürebileceğim neden de en başta belirttiğim gibi bölgede yaşanan hava olaylarının incelenmesi gerekiyor. salt meteorolijik olarak değil bölgenin varlığını sürdüren yanardağlarının en son ne zaman kül püskürttüğünün ve rota üzerinde gerek meteorolojik gerek bu püskürmelerden kaynaklı olarak sorun yaşanıp yaşanmadığına dair kapsamlı bir veri taraması yapılması gerekmekte.
    zira bölgede bu tip beklenmeyen hava olaylarında hep fark edilmeyen etkenler kaza/kırıma sebep olmakta.

    teorim ise belirttiğim üzere fırtınadan kaçmak için irtifa artırmak isteyen pilotun kül bulutunu fark edemeyişi. kül bulutu maalesefki teyyare motorlarının parçalarına yapışarak yavaşlatır ve bir süre sonra soğuyarak çalışmaz hale getirir. pilot halen kül bulutundan geçtiğini fark edemeden fırtınaya odaklı bir şekilde irtifa artırmak isterken git gide motorların takatten düştününü idrak edemeden tırmanış esnasında teyyare gereken hava mukavemetini kaybeder ve stall'a geçen teyyare havada savrularak düşer.

    faraday kafesi yüzünden teyyarenin elektriksel olarak çok bir hasar göreceğini zannetmiyorum. lakin air asia ilgililerinin açıkladığı uçağın emniyet sistemlerinin herhangi bir kaza ya da kırımda sinyal vermeyişi hususuna ben de akıl sır erdirebilmiş değilim. faraday kafesi bile olsa kimi fırtınalar teyyarelere ciddi hasar vermekte bunun defalarca örneğini okuduk lakin hiç birisinin bir emp etkisi oluşturacağını düşünemiyorum. ana, yedek ve yedeğin yedeği tüm sistemler bozulsa dahi çalışacağı rivayet edilen sinyal sistemlerinden bahsediyoruz ki kara kutu da buna dahil.

    ha diyeceksiniz ki 8 mart 2014'de kaybolan mas uçağı da sinyal vermedi. o uçuşun meteorolojik şartları ile bu uçuşunkiler birbirinden çok farklı. burada şartlar bu durumları ciddi zorlar nitelikte.

    he hepsini olasılık dahiline katıyorum. elektriksel tüm zımbırtılar oldu ve teyyaredeki elektrik cortladı. ram air turbine asgari telsiz iletişim, seyrü sefer ve hidrolik kontrolleri kullanılarak iletişim kurulabilir halde olurdu. lakin bunların hiç birinin olmayışı ilk teorimin daha baskın çıkmasına sebep oluyor.

    yolcu yakınlarına sabır diliyorum. zira defnedebileceğin ya da yakıp küllerini alabileceğin bir ceset bile olmayacak bu yolculuk sonunda.

    edit: teorimin dayanağı 24 Haziran 1982 tarihli British Ariways Flight 9~ http://en.wikipedia.org/w.../British_Airways_Flight_9 ~ uçuşu.

    edito 2: bori rota yanardağlar gözetilerek belirleniyor dedi. doğru, lakin kül bulutları atmosfere kadar yükseldikten sonra 500 millik bir mesafeye dağılabiliyor. haliyle yanardağ üzerinden geçmiyor olmak bölgedeki yanardağ püskürtmesi kül serpintilerinin uçuşu etkilemeyeceği manasına gelmiyor.

    ek: abi bu 500knot reklamı sıktı ama. anladık site reklamı yapıyorsunuz da kör göze parmak yapmayın amk. 19 entry var 5 i 500knot'a link paylaşımı. madem değer buluyorsun oradakileri c/p yap linkle birlikte. bari samimi gözüksün.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük