gorbaçov'a ve onun dönemine çoğunluktan farklı bir gözle bakmak ister misiniz ? buyrun.
sovyetler birliği denilen ülke stalin zamanından beri içe kapanık bir ekonomi benimsediği için tüketim mallarında sürekli olarak sıkıntı çekmiştir.
gorbaçov başa geldiğinde zaten kötü durumda olan, sosyo-ekonomik açıdan zayıf, dış dünya'ya kapalı bir ülke mevcuttu. bunun haricinde askeri gücü bir kenara bırakırsak yaşam kalitesi açısından içler acısı durumda olan bir sovyetler birliği vardı. hatta şöyle bir örnek vereyim; 1986 yılında gerçekleşen nükleer felaketi hepimiz biliyoruz değil mi ? bu nükleer felaket yaşandığında sovyetlerin haberi bile olmamış, buradan yayılan radyasyon baltık ülkelerine doğru ilerlediğinde oradaki yetkililer bir şeyler olduğunun farkına varmış ve bu şekilde sovyetler birliğinin haberi olmuştur. bu durum sovyetlerin ne derece köhnemiş, geri kalmış olduğunu bize göstermektedir.
gorbaçov'a gelecek olursak, yukarda anlattığım olayla, gorbaçov bu sistemin yürütülemeyeceğini anlamış ve bir şeyler yapmak gerektiği kanısına varmıştır. hem rusya coğrafyasında, hem de uydu devletler olan doğu avrupa ülkelerinde bir dönüşüm hareketi başladı. ki bundan önceki sovyet yöneticileri bu dönüşümün kan akıtılmadan olmayacağı yönünde bir görüntü veriyordu. bu bölgelerde iç savaş, yahut bir batı müdahalesi artık kaçınılmaz gibiydi. gorbaçov'un en önemli özelliği 'çok az' ya da minimum kan akıtarak bu dönüşümü desteklemesi ve nihayetinde bu dönüşümü gerçekleştirmesidir. nobel barış ödülünü de bu politikasıyla almıştır diyebiliriz.
tabii çokca kişi onu sovyetleri yok etmekle suçlayabilir, böyle düşünenlere tavsiyem sovyetlerin tarihini okumasıdır. asla bölünmeyecek bir güç iken mi birden devlet dağıldı, yoksa demir yumrukla sıkı sıkıya, zorla tutulur halde miydi bu devletler, bilmek gerek. refahın yüksek olduğu, halkın kaliteli bir yaşam sürdüğü hangi devlet bölünmüş, parçalanmıştır ? tarihte bir örneği var mıdır ? yahut işler tam tıkırında giderken , ekonomide, sanayide müthiş bir güç iken bir liderin başa gelmesiyle tık diye yok olan bir devlet tarihte var mıdır ? bu sorular yanıtlamak gorbaçov'u eleştiren dostlarımız için önemlidir.