komunizmde kadinin toplumun ortak mali olmasi

entry38 galeri
    24.
  1. şimdi bir tez ortaya atıp içini doldurmadan bir iki laf etmeye bizim buralarda karalama denir. karalamanın bir başka tanımı varsa bilemeyecem. ayrıca burasının sanal bir ortam, kimsenin ikna edip edmeme gibi bir çabası olmadığı gibi bunu başaramazda. ama burada kendime karşı sorumluluk hissetiğimden bir iki kelam etmeyi gerekli gördüm.

    öncelikle komünist bir düzen henüz var olmamıştırç toplum bu yönde evrimleşecek enerjiyi, itimi kendinde görmemiştir. komünist düzende toplumsal yarar için üretim araçlarının ortak kullanımı vardır yani üretim mallarının. kadın ise bir bireydir ve üretüm aracı değildir. üretim aracı toplumsal ihtiyaçları karşılayan malları üreten maddelerdir. kadının tek üretim noktası doğurmaktır(kendi içinde bunu toplumsal ihtiyaç olarak ele alabiliriz) fakat bu mekanik olan üretim araçları ile aynı noktada değerlendirilemez, bunu bu şekilde ele almak ideolojilere değil insanlığa sığmaz. o halde şu noktada anlaşmış bulunuyoruz: kadın bir bireydir, bir üretim aracı ya da mal değildir.

    şimdi bu kabulden yola çıkacak olursak ortak paylaşım konusunu aşmış bulunduğumuzu düşünüyorum. kadınların birey olduğu artık günümüzde şartsız koşulsuz bir kabuldür. işin bir de diğer tarafı var. egemen sistem olan kapitalizmde kadınların konumu nedir?

    kadınlar burjuva aile yapısı içerisinde diğer tüm fertlerle birlikte değerlendirildiğinde ailenin ekonomik yapısında yer alan bir öznedir. kadının tam olarak bireyselliği sağlayamadığı henüz meta konumunu belirli ölçütlerde koruduğu bir özne. bu öznenin yapısındaki üretici güç kadının doğurganlığı üzerinden değerlendirebilir.

    var olan sistemin ataerkil toplum yapısı kadını çekicilik merkezi üzerine oturtuyor. onun meta konumunu kullanarak topluma tüketim aracı olarak sunuluyor. tam da kapitalizme yakışır bir çelişki ile gerçekleştiriyor bunu. özünde üretim aracı olarak görülen kadın tüketim aracına dönüştürülüyor, sömürü malzemesi olarak bünyemizde bulunduruluyor. burjuva ailesinin giderek çürüyen özü bu gerçeği yani sömürü gerçeği gözler önüne sürüyor. kapitalizm giderek gericileşirken kadın dahil tüm fertleri de sömürecek ve yok etmeye çalışacak. işte kadının kurtuluşu da diğer tüm kurtuluşlar gibi bu noktadan çıkacak: sosyalizmden.

    son bir söz olarak şunu hatırlatmayı yerinde buluyorum. şeyh bedreddin şu güzel sözünü: "yarin yanağından gayrı paylaşmak için her şeyi..." üstadın bu sözü gerçekleri arayan beyinlere ilaç gibi gelecektir.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük