osmanlıca bilmemek size ne kaybettirdi

entry11 galeri
    11.
  1. "hiç bir şey" diye cevaplanacak soru.

    osmanlı hayranlığımı herkes bilir, bu forumda osmanlıya sallayanlara çok defa s...ri çekmişimdir. ama osmanlıcayı öğrenirsek gerçekten bizim ilerlememize bir katkısı olmayacak. haa tamamen osmanlıca silinsin istemiyoruz, belki tarih derslerinde ön bilgi olarak filan okutulabilir ama;

    ama bi düşünün ağalar, 1700'lü yılların ortasına kadar matbaamız yok, dolayısıyla osmanlıca yazılmış eserlerimiz yok, hele bilimsel eser neredeyse hiç yok, dini eserler varsa da onların tamamı zaten çevrildi. osmanlı devletinin bize ışık tutacak bişeyleri olsaydı elinde kendisi yıkılmazdı.

    şöyle bir algı oluşturuluyor; osmanlı eserlerinde hazineler gizli, bunların hiç birisi günümüz alfabesine çevrilmedi, yasaklandı, biz de osmanlı tarihinin bu gizli tarihini açıyormuşuz gibi bir durum varmış gibi gösteriliyor. oysa günümüzde osmanlının, günümüz alfabesine çevrilmemiş bir tane eseri kalmamıştır, üstelik osmanlıca eserleri çevirmek yasak da değildir, fakat gerçekten çevrilecek kadar kitap da yoktur, son 4 asırda filozof çıkmamış, bilim adamı çıkmamış, tarihçi çıkmamış, divam şiirleri dışında edebiyata fazla katkımız olmamış, (roman yazarları filan 19.yüzyılda ortaya çıkmıştır). peki ben osmanlıcayı öğrenirsem osmanlı devletinden günümüze çevrilmeyen ve çok değerli olan neyi öğrenmiş olacağım bir anlatın.

    Arapça Latince kavgası yapmayı doğru bulmuyorum. Evet latin alfabesi de bize ait değil, fakat bu alfabeyle bu halkın tamamına yakını artık okuyup yazabiliyor, osmanlı döneminde halkın okuma oranı malesef yüzde 10 bile değildi, günümüzde halkın tamamına yakını okuyup yazıyorken, artık harfler ve alfabe üzerinden kavga etmek manasız.

    Elin oğlu uzaya üs kuracak biz hala alfabe tartışması yapacağımıza, gidelim bilimin fennin alfabesini öğrenelim. Osmanlı alfabesini öğrenirsek atomu parçalayacaksak gidelim onu öğrenelim, ama alfabeyle atomu parçalamak arasında bir bağ yok malesef.

    Benim en büyük hayalim, osmanlıca değil de ilköğretimden itibaren c++ gibi programlama dillerinin mecburi tutulmasıdır. kimbilir nice hayal gücü yüksek genç beyinlerimiz vardır teknolojiden uzak yetiştiği için heba oluyor. bilgisayar dersleri word dosyası açıp kapatmaktan ibaret, bir b..ka yaramıyor. sahi niye çocuklara linux öğretmiyoruz, amerikaya "windows" ile mi kafa tutacağız.
    0 ...