farklı bir açıdan değerlendirmek istiyorum. şöyle ki;
o tarihlerdeki olayların çoğu rivayete dayalıdır. elimizde çok az yazıtsal veya arşiv niteliğinde kaynak vardır. dün kitaptan takip ederken cümlelerin sonu sürekli "böyle olduğu düşünülüyor, rivayete göre böyle, bir başka rivayete göre de şöyle olabilir" gibi ibarelerle bitiyor. ortada bir devlet olmadığı için kaynak sıkıntısı var.
birde şöyle değerlendirmek lazım. tarihi dizilerde yaşanmış olaylara tamda sadık kalınamıyor. yani birebir uygun olamayabiliyor. bunun birçok sebepleri olabilir. bence en önemlisi dizinin bekası. ayrıca popülerlik yani reyting ile doğru orantılı gittiği için bir takım durumları değiştirebiliyorlar. direk zıttı veya tam tersi şeklinde değilde farklı yorumlayarak. dizinin bir akış şekli var. atıyorum komple o koca hikaye, yaşanmışlık bir sezona veya iki sezona bölünüyor. ve bunun üzerinden günlere bölünüyor. belirlenen süre boyunca bütün o tarihi içine sığdırıp final yapılacak nihayetinde. bu sebeptendir ki bazı olaylar es geçilebilir veya biraz farklılaştırılabilir.
filmi hayvan gibi boş boş eleştirmek yerine biz tarihi okuyup bileceğiz, bunu da ekstra düşüneceğiz. okuduğun, öğrendiğin bilginin kısmende olsa görsel niteliğindeki bir versiyonu. tarih filmlerden, dizilerden öğrenilmez. açarsın kitapları okursun.
bu arada emektar sanayici'yede çok hürmetler. eline sağlık.