Dini açıdan ele alınılacak olur ise, ki zina kavramı genellikle dini açıdan değerlendirilir, gıybetten daha ağır bir yaptırıma tabi olmayacak olan ve şeriat hukuku açısından ispatlanması sıkı sıkı usul kurallarına tabi bulunan ve her şeyden önemlisi, yukarıda da diğer arkadaşlar tarafından da belirtildiği gibi cinsiyet ayrımı yapılmaksızın belirlenen kavramdır.
Hukuki açıdan ele alınılacak olur ise, hukukun tüm toplumların yapısına göre değiştiği gerçeğini göz ardı eder ve sadece evrensel hukuk boyutunda ele alır isek, zina yapan insan kavramı ve bu duruma uygulanan yaptırımlar, hukuki hak ve eşitliklerin ortaya çıkması ile beraber yavaş yavaş ortadan kalkmıştır. Doğru olanı da budur. Kişinin kendi vücudu üzerindeki dokunulmazlığını tayin hakkı, belli sınırlamalar dahilinde, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardandır. Burada yapılan sınırlamalar da yine hakların korunması bakımından önemlidir. Örneğin çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki vs.
Nihayetinde, toplumsal yapı, gelenek ve adetler bakımından, maalesef bu hakların kavrayışı bizim toplumumuzda daha oturabilmiş değil. Tamamıyla insan doğasına yönelik olan cinsellik, maalesef biz de bir namus meselesi olmaktan öteye gidemiyor. Özellikle bu durumun, bizim toplumumuzda sadece kadınların açısından değerlendirilmesi ve genellikle sadece kadınların namussuz olması işin en acılı noktası... Yine de, toplum kişisel hak ve hürriyetlerini öğrendikçe, cinsellik bir tabu olmaktan çıkmaya başladıkça, kadınların "orospu" sıfatını alma sınırı da gün geçtikçe daha da daralıyor. Örneğin bundan 100 yıl önce, erkek arkadaşıyla el ele sokakta gezmek -ki bu mümkün değildir- kadının "orospu" olarak nitelendirilmesi için yeter iken, günümüzde bu kriter daraltılmış görünüyor. Bu da toplumda yavaş yavaş cinselliğe karşı olan bakış açısının geliştiğini göstermekte.