akustik travma

entry8 galeri
    1.
  1. Müzisyen hastalığıda denir.
    iç kulaktaki sinir hücrelerin zedelenmesi sonucu oluşur.
    Yüksek sesli ortamdan,gaz zehirlenmelerinden,bomba yada silah patlamasinda ve denizde vurgun yemek gibi olaylar sonucu oluşabilir.Genelde yüksek sesten dolayi oluşur.

    Hastalığın teşhisi zordur.Kulaktan olduğu anlaşılmayabilir.Çünkü bu hastalıkta kulakta ağrı oluşmaz.Denge kaybı olur.Hastalık ilerledikçe,hasarlı kulak üzerine yattığınızda ve yerden birşey aldığınızda,başınız dönmeye başlar.Eğer bunlar olup,gerekli müdahele yapılmazsa en son kulağınız çınlar ve bu çinlama hayat boyu sürebilir.Akustik travma sonucu sağır olmazsaniz.Ama sesleri çınlama arttikça duymaniz zorlaşır:(

    Ameliyatla çözümü yoktur.Uzun süre ilaç kullanarak,normal hayatiniza dönersiniz.Ama kulaktaki çinlama kalabilir.Bu çinlama çoğu kişide rahatsiz edici boyutta değildir.
    Ancak çok sessiz ortamda duyulur.

    Ama kişi hayat boyu kendini yüksek sesli ortamdan korumalidir.Çünkü hastalik tekrar edebilir ve kulaktaki hasar artabilir.Doktoklar kişi gürültülü ortamda bulunuyorsa,özel tipalar almasini tavsiye eder.Çünkü kulaginiza taktiginiz pamugun sesi engellemede hiçbir önemi yoktur.

    Bu hastalığı geçiren biri olarak,kendi doktorumun son tavsiyesini buradan size aktarayım.
    -Yüksek sesli ortamdan çıktıktan sonra 3-4 saat kulak çınlaması normal bir durumdur.Ama çınlama 24 saatten fazla sürerse,acilen kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir!
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük