zülfü livaneli

entry579 galeri video3
    56.
  1. sosyal - politik yaşamı şu şekilde olan sanatçı;

    1986'da, Gorbaçov ve Cengiz Aytmatov'un girişimiyle başlatılan Issık Göl Forumu'nun kurucuları arasında yer aldı.

    1986'da, Mikis Theodorakis'le birlikte Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği'ni kurdu.

    1988'de, Michigan, illinois, Pennsylvania, Stuttgart üniversitelerinde konferanslar verdi.

    1990'da, Avrupa Film Ödülleri Jüri Başkanlığı'na seçildi.

    1991'de, Venedik'te Dünya Sanat Forumu'nun kurucuları arasında yer aldı.

    1991'de, istanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nda Nadir Nadi'nin vefatıyla boşalan yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

    1995'te, UNESCO Genel Direktörü Federico Mayor tarafından Özel Danışmanlığa atandı

    1995'te, Gazi mahallesi acı olayların yaşandığı ve 38 kişinin öldüğü gün mahalle halkının yanındaydı, olayların yatışması için çaba gösterdi.

    1995'te, Milliyet Gazetesi'nde, televizyonlardaki şiddet yayınlarına karşı protesto kampanyası başlattı. Bir ayda 400.000 imza topladı ve bunları dönemin Cumhurbaşkanı'na ve RTÜK yönetimine götürdü.

    1996'da ve 2000'de, cezaevlerinde sürmekte olan ölüm oruçlarında arkadaşlarıyla birlikte arabuluculuk yaptı.

    1996'da, Paris'te UNESCO Merkezi'nde düzenlenen bir törenle UNESCO iyiniyet Büyükelçisi olarak atandı ve dünya ölçeğindeki "Barış Kültürü" programında UNESCO Büyükelçisi olarak çalışmaya başladı.

    1998'de, Paris'te UNESCO Merkezi'nde Costa Gavras ile birlikte eşbaşkanlığını yürüttüğü Türk-Yunan Medya Toplantısı'nı düzenledi.

    1999'da, Harvard ve Princeton üniversitelerinde konferanslar verdi, Versailles Dünya Kültür Zirvesi'nde bildiriler sundu.

    2000'de, Amerika'da "Millenium Dreamers - Binyılın Düşünü Kuranlar" programında "Dünya Gençligine Örnek Gösterilen 10 Şahsiyetten Biri" olarak seçildi.

    2002'de, Merkezi Paris'te bulunan Elie Wiesel'in başkanlığını yürüttüğü Evrensel Kültür Akademisi'ne secildi.

    2002'de, CHP'den istanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

    2002'de, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi olarak seçildi.

    2004'te, FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels) Ödülleri Jüri Başkanlığı'na seçildi.

    2005'te, Livaneli, Türk Ceza Yasası'nın 301. Madde'sine ilişkin TBMM'ye bir Yasa Değişikliği Tasarısı verdi. Tasarı kanun metnindeki "Türklük" kavramı yerine T.C. Anayasası tarafından tanımlandığı şekliyle, farklı kökenden vatandaşları aynı şemsiye altında toplayan "Türk ulusu" kavramının kullanılmasını öneriyordu. Önerilen değişiklik ırk vurgusunu ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.

    2006'da, Zülfü Livaneli, TBMM'ye bir önerge vererek gençler arasında artan şiddet ve fanatizmin sebeplerinin araştırılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti; Livaneli'nin önergesi TBMM tarafından kabul edildi.

    2006'da, Namus cinayetlerinin önlenmesi için etkin olarak çalışan ve kamu bilincini yükseltmek amacıyla gazete yazılarında bu soruna sık sık değinen Livaneli, 2006 yılında New York Uluslararası Edebiyat Festivali kapsamında PEN tarafından düzenlenen namus cinayetleri ile ilgili panele katıldı. Panel katılımcıları New York Üniversitesi'nde bir araya geldiler ve farklı din ve etnisitelerde namus cinayetleri olgusunu tartıştılar.
    0 ...