öncelikle karnı aç olan insan dini vecibelerini yerine getiremez düşüncesini aklimizin bir kenarina not edelim.
dünya üzerinde nerde suç işleniyorsa bunun sebebi açlik ve bunla beraber gelen doymamişlik ve aç gözlülük oldugunu bilmekteyiz.
çünkü cebinde para olan yahut gözü doymuş kimse ve kimseler düzenbazliğa ve suç işlemeye gereksinim duymaz ve tenezzül etmez.
diyelim ki açlıktan kadidiniz cikmiş bir halde cepte bin lira para olmadan sokaklarda sürttüğünüz vakit işin en kestirme yoluna gidersiniz. olandan gasp, darp hile ile tirtiklarsiniz.
niçin atiyorum etiler alarkodan dogmuş azilli bir gangster cikmaz da diyelim ki varoşlardan cikar sorusunun cevabi budur belki.
hristiyanliğin ilk günlerinden itibaren ahalinin iliğini kemiğini sömüren roma katolik klisesine karşi 15. yuzyilda mezhepler ortaya cikmiştir.
roma klisesi sekilci bir klise oldugu için ve teferruatta cok önem verdiği için üstüne üstlük o vakitler papa isa'nin gölgesi olarak görüldüğü için papaya gicik olan hükümdarlarin la deme haklari yoktu. hele bir la desinler papa ve ittifaklari tarafinlar önce afaroz edilip analarindan emdikleri süt burunlarindan getirilirdi.
işte bireylerin zenginlesebilmeleri için hümanizm ve matbaanin icadinin gaziyla insanlar yeni yollar aramaya başladi.
martin luther gibi insanlarin liderliğinde yeni mezhepler ortaya cikmiştir. bu mezhepleri kabul eden devletler hizla zenginleşmiş ve güclenmiştir.
anli sanli ispanya devleti bile katolikliğin ahalici el freni yüzünden gümbürdemiş ve çaptan düşmüştür.
bir kıyas yapmak gerekirse katolik ülkeler olarak ispanya, irlanda, polonya ile ingiltere, hollanda, abd'nin ekonomik ve askeri güclerini bir kiyaslayiniz.
bu suretle protestanlik ve kapitalizm ilişkisinin temel odaginin bireyi ve dolayli olarak toplumu zengilestirilmesinin ve dolayli olarak zengin bireyin daha kolay erdemli kişi olabileceğini görmektesinizdir.
bu arada ben misyonerlik yapmiyorum ha.. sakın bunu akliniza getirmeyin..
biz bu durumdan ne ders cikartabiliriz?
üzerine basa basa tekrar söylüyorum fert olmanin yolu ekonomik olarak bagimsizliktan gecer. sermaye birikimi olmadan anca kitleler olunur. ve bu kitleler ise ne yazık ki eğer mesleksiz kalirsa -sscb deki gibi herkese bir meslek politikasinin hakkını vermek gerekir- lümpen ve geri kalmaya mahkum oluruz.