askeri rütbeler

entry9 galeri
    4.
  1. ülkeden ülkeye ve kuvvet komutanlığından kuvvet komutanlığına göre değişen zımbırtılardır.

    türkiye'de kuvvet komutanlıklarında büyükten küçüğe şöyledir:

    ---kurmay subay---

    mareşal/büyükamiral: bunlar kıdemle gelinen rütbeler değildir. tbmm tarafından büyük yararlılık göstermiş paşalara verilen rütbelerdir. nato'da beş yıldızlı general ya da field marshal olarak geçerler. bazı ülkelerde kıdemle alınabilmektedir. apoletleri pek bir görkemlidir ama türkler'de yıldız falan barındırmaz. amerika'da ise 5 yıldız bulunur.

    orgeneral/oramiral: sığ bir bakışla kendisine bağlı ordu ya da donanması olan adamlardır. nato'da dört yıldızlı general olarak geçerler. apoletlerinde çelenk, kılıç ve dört yıldızdır.

    korgeneral/koramiral: *kendisine bağlı kolordusu olan adamlardır. nato'da üç yıldızlı general olarak geçerler. apoletleri çelenk, kılıç ve üç yıldızdan müteşekkildir.

    tümgeneral/tümamiral: * kendilerine bağlı tümenleri olan generallerdir. nato'da iki yıldız general olarak geçerler. apoletlerinde çelenk, kılıç ve iki yıldız bulunur.

    tuğgeneral/tuğamiral: * kendilerine bağlı tugayları olan generallerdir. nato'da general değil brigadier ya da commodore olarak geçerler. apoletlerinde çelenk, kılıç ve tek yıldız bulunur.

    ---üst subay---

    albay: * kendilerine bağlı alayları olan adamlardır. nato'da colonel yazılıp körnıl okunan rütbeye denk gelirler. apoletlerinde çelenk ve üç yıldız bulunur.

    yarbay: * kendilerine bağlı taburları olan adamlardır. nato'da lieutenant colonel ya da commander olarak geçerler. apoletlerinde çelenk ve iki yıldız bulunur.

    binbaşı: yoklukta tabur hatta alay komutanlığı bile yapan ama olağan durumlarda alay komutan yardımcısı ve hatta büyük bölüklere komutanlık gibi görevleri olan adamlardır. nato'da birliklerine göre major, commandant, lieutenant commander ve hatta squadron commander olarak geçerler. apoletlerinde çelenk ve tek yıldız bulunur.

    ---subay---

    yüzbaşı: nşa bölük komutanlığı yapan adamlardır. nato'da duruma göre captain, lieutenant*, flight lieutenant olarak geçerler. apoletlerinde üç yıldız bulunur.

    üsteğmen: nşa bölük komutan yardımcılığı falan yapan genç subaylardır. nato'da lieutenant, sub-lieutenant, flying officer olarak geçerler. apoletlerinde iki yıldız bulunur.

    teğmen: nşa takım komutanı falan olurlar. nato'da second lieutenant, ensign ya da pilot officer olarak geçerler. apoletlerinde tek yıldız bulunur.

    asteğmen: nşa takım ya da kısım komutanı falandırlar. subay sınıflandırmasında yedek subay olarak geçerler. türkiye'de harp okulu mezunu olmayan ama ordumuzun gereksinim duyduğu alanlarda sivil üniversitelerden mezun adamların kimisi bu rütbeyi alırlar. nato'da officer cadet ve midshipman olarak geçerler. apoletlerinde domino taşı bulunur.

    ---astsubay---

    kıdemli başçavuş: astsubayın alabileceği en üst rütbedir. kollarında toplam 7 çizgileri bulunur. üniformalarında gözükmese de görevde kaldıkları süre boyunca her üç yılda bir kıdem almayı sürdürürler. bu kıdemler dosyalarında ve ceket, palto ve pardesülerinin sağ bileğine yakın çizgimsi sırmadır.

    başçavuş

    kıdemli üstçavuş

    üstçavuş

    kıdemli çavuş

    çavuş

    ---er ve erbaş---

    uzman çavuş

    sözleşmeli çavuş

    çavuş

    uzman onbaşı

    sözleşmeli onbaşı

    onbaşı

    sözleşmeli er

    er

    bunların haricinde jandarma genel komutanlığı bünyesinde bu aralar kaldırılmaya çalışılan uzman jandarma vardır. bunlar astsubayların altında - er ve erbaşların üstünde yer alırlar. kuvvet komutanlıklarındaki uzman erbaşlardan farklı olarak askerliklerini yapmamış, en az lise mezunu olan kişilerin janu'da bir yıl eğitim görerek göreve başlamalarıyla aldıkları ünvandır. uzman jandarmalar 8 kademe atlayabilirler. janu son mezunlarını 2013'te vermiş ve kapatılmıştır. 2003 yılına kadar uzman jandarmadan astsubaya geçen bireyler uzman jandarma olarak geçirdikleri süreyi astsubay rütbelerine de işletebilirken bu tarihten sonra bu hak ortadan kalkmıştır. uzman jandarmadan astsubaya, astsubaydan subaya geçen toplam 190 birey mevcuttur. bunlardan biri de iddialara göre haydar dağ'dır.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük