10-son günlerde yaşadığımız kimi müessif hadiseler karşısında Kürt Siyasi hareketini temsil eden teşkilatının (HDP) "kimi" ileri gelenleri; söz konusu olayların yapıcısı gençlere 'hakim olamıyoruz', 'kontrol edemiyoruz' diyorlar; işitiyorum, okuyorum.
tarih hatırlamaktır derim ya; maziye götürdü beni bu itiraf benzeri beyanlar.
TiPli yıllar. Parti mecliste. "sol" siyasette "kimi" mahfiller, TKPden miras meselelerini, husumetlerini, dertlerini, hatta "siyasi yasaklı olmalarını"; TiP yönetimine bağlamak gibi, tarife sığmaz ruh hali içinde; "esas gayelerinin" bilahare ortaya çıkacağı bir muhalefet tertibine giriştiler.
henüz bir yılını doldurmuş, parlamentoda temsil hakkını "büyük mücadeleler" vererek kazanmış partiyi; "parlementerist" olmakla itham eden malum klik; "gençliğin" maceraya yatkın karakterine yaslanarak, adeta partiyi "gençliği" dışlayan konumda göstermeyi hedeflemişti.
1966 2. olağan büyük kongrede, muhalefet; YÖN dergisinde müstear isimle yazılar yazan Mihri Belli öncülüğünde; ideolojik ve teşkilat meselelerini öne çıkaran çıkışları, kendi hesapları manasında zafer kazanmış; partide ilk tasfiyenin yapılmasını sağlamıştır.
böylece partiye karşı "parti dışı" muhalefetin "çatısı" atılmış olur.
rastlantılar şaşırtıcıdır ama çoğu zaman bize şaşırtıcı gelen aslında "rast gelişlerin" bazen tasarlanmış olmasıdır.
partide bu gelişmeler yaşanırken; YÖN dergisinde yazılar yazan doğan avcıoğlu ve ona bağlı ileride "cunta" kliği olarak tanışacağımız bir grup "sivil" ve "aydın" muhterem; 1965 genel seçimleriyle tek başına iktidar olmuş Adalet Partisinin "vurguncu" ve "ABDci" tavrına işaretle; türkiye demokrasisinin "cici demokrasi", "sandık demokrasisi" olduğu tespitiyle "parlamento dışı" muhalefet hareketini örgütlemiş ve yayın yoluyla, grup-kişi ilişkileri kanalıyla taarruza geçmiştir.
Mihri hareketinin "sol" muhalefeti parti dışına taşımak ve avcıoğlu ekibinin genel olarak muhalefeti parlamento dışına taşımak fikirleri aynı zaman diliminde cereyan ettiğini hatırlamak gerekir.
muhalefetin Aybar Boran Aren oportünizmi (ABA cılar) diye "savaş" açtığı parti yönetiminin; muhalefetin dayandığı "gençlik" unsurlarını hakim olamadıkları, parti disiplini içinde tutamadıkları bir "hareket" olarak gördüğünü de hatırlamak gerekir.
HDP içinde şimdilerde, bazı olaylara; yapıcılarına hakim olamıyoruz diyen kimi "eski türkiye sol" unsurları; tamda TiPli yıllarda hakim olunamayan unsurlardı.
temennim o ki, o günlerin hakim olunamayan; bu günlerin hakim olamayanları tarihi hatırlar.
o tarih ki, eskilerde hakim olunamayan o pırlanta gençlerin kanlı tarihidir. maceracı darbe girişimlerine kimisinin bilerek, kimisinin bilmeyerek dahil olan, çarpışan "gençler", 12 mart öncesi ve takip eden günlerde yok edilmişlerdir.
umarım ki; bu gün çözüm iradesini "uzlaşma" olarak gören kimi unsurların etkisinde kalarak ortalığı kaosa boğan, hakim olunamayan "fırtına gençler" aynı akıbete uğramazlar.
elemterefişkemgözlereşiş.