atamızın en büyük başarılarından biridir. kimi yalancı oğlu yalancı şerefsiz yobazlar dil devrimini "halktan kopmak" olarak yansıtmaya çalışır.
bu nasıl halktan kopuştur ki devletin dilini değil, o zamanın halk diline, 500 yıl önceki diline uyarlamayı bile başarmıştır? bu nasıl halktan kopuştur ki dilimizi sincan uygur bölgesindeki halkın dilini bile rahatça anlayacak seviyeye getirmiştir? yeryüzünde tek bir örnek var mıdır ki bir devrimle 500 yıl önce konuşulan dil bile kolayca anlaşılır hale gelsin? günümüz ingilizleri bile 500 yıl önceki ingilizce'yi kolay kolay anlayamazlar. işte pir sultan abdal'ın bir şiiri:
yobaz takımı dil devrimini küçümsemek için, türk dil kurumu'nun "hostes = gök konuksal avrat" gibi sözcüklerini alay konusu ederler. elbette her sözcük tutmaz. komik olan şudur ki söz konusu aptalların akıllarınca dalga geçmek için yazdıkları metinlerde dil devriminde icat edilmiş sayısız sözcük bulunur! öyle yüzsüz, yalancı bir takımdır bunlar...
azerbaycan türkçesi hakkında fikri olmayan bu konuda ne yazsa boştur. azerbaycan türkçesi, türkçe karşılığı kolayca bulunabilecek ve bizim lehçemizde mevcut olan kıyamet kadar rusça ve diğer dillerden sözcük içerir. elbette bizim şu anki dilimiz de içeriyor fakat arılık açısından azerbaycan türkçesi'nin çok önündedir.
özetle, dil devrimi devleti halkla kucaklaştırmak için atılan en büyük adımlardan biridir; atamızın halkçılık ve milliyetçilik ilkelerinin bir sonucudur.