sosyal deney

entry35 galeri video3
    3.
  1. tepki ölçmek diye tanımlayabiliriz.

    insana insan gözüyle bakmayı öğrenemediğimiz bu dönemde müslüman bir grup Avustralya'da bir deney yapmış. müslüman olan bir bireyi terör ve giyinişinde ki farklılıkarından dolayı onları terörü destekleyen birisi olarak çevreden geçen insanlara gösterip onların tepkilerini ölçmüşler ve buna da Avustralya'da islamofobi adı altıda sosyal medyada paylaşmışlar

    eğer biraz insansanız, başka bir dine de mensup olsanız veya hiç bir dine mesnup olmayıp dinlerden nefret etseniz bile insani duygularla yaklaştığımızda biraz canımızı acıtabilir.



    deney ile ilgili bilgi:Macquaire Üniversitesi'ndeki Müslüman öğrenciler tarafından hazırlanan bu deney, Avusturalya'da Müslümanlar'a karşı bakış açısını gösteriyor. Ortadoğu'dan her gün izledikleri haberler pek etkilememiş bu insanları. Darısı gördükleri mini eteklileri, uzun saçlı-küpeli erkekleri, gaylari, biseksüelleri, sol partilere oy verenleri, turistleri, kürtleri(site ahalisinin deyimiyle "malum ırk"), başı açıkları ve geri kalan her şey ötekileştiren, empati yeteneği Türkiye'nin başına. Medeniyet bizde de olsa...

    Avustralya'da, IŞiD nedeniyle son günlerde başörtülerinden dolayı kadınların saldırılara maruz kalmasının ardından toplumun tepkisini ölçmek için bir sosyla bir deney yapıldı.

    Sidney merkezli "Talk islam" grubu tarafından yapılan deney ve hazırlanan videoda, bir kişinin kafasında fes bulunan bir gence ve başörtülü kadınlara sokakta hakaret edilmesi üzerine çevredeki insanların nasıl tepki verdiği gözlemlendi. Olaya seyirci kalmayan Avustralyalılar, hakaretler yağdıran gence tepki göstererek, Müslüman kadına ve gence sahip çıktı.

    Görüntülere yansıyan olayda başörtülü bir kadına sokakta neden böyle giyindiği, bu şekilde giyinerek kendisini Avustralya'nın bir parçası gibi hissedip hissetmediği soruluyor. Soru soran genç, bununla da yetinmeyip kadını işaret ediyor ve sokakta yürüyenleri adeta Müslüman kadına karşı kışkırtıyor: "Şunu görüyor musunuz, aynı teröriste benziyor, değil mi?"

    Genç kadının çantasını bomba olduğu şüphesiyle açmaya kalkınca da Avustralyalı bir bayan, giyindiğinin normal olduğunu söyleyerek başörtülü kadını olay yerinden uzaklaştırıyor. Diğer bir vatandaş ise "Onu yalnız bırak. Dinin bir parçası o." diyor.

    Başka bir deneyde yine başörtülü Müslüman kadını sokaktakilere göstererek aynı genç; "Bu insanlara inanmıyorum. Siz inanıyor musunuz?" diye soruyor. Destek yerine "Sen Avustralyalı mısın? Burada birine böyle davranamazsın." uyarısını alıyor. Müslüman kadınlarla aynı parkta oturan birkaç Avustralyalı ise hakaret eden gence uzaklaşması gerektiği uyarısında bulunuyor.

    Sosyal testini sürdürmeye kararlı genç, rol yapan diğer arkadaşları ile araştırmasına devam ediyor. Fes giyinmiş bir genci işaret ediyor ve etrafındakileri gence karşı kışkırtmaya çalışıyor: "Şu gence bakın. Aynı teröriste benziyor." Bir Avustralyalı "Onu yalnız bırak. istediğini giyebilir" diyor. Diğer bir kadın ise adeta genci azarlıyor: "Onda farklı ne buldun? Onunki kendi seçtiği elbise, seninkisi senin istediğin, benimkisi de benim istediğim." Daha sonra alay edilen çocuğun fotoğrafını çekerek kafa sallıyor ve çocuğa güven telkin ediyor.

    Daha önce kurgulanmış olayda, başka bir sokakta fes giymiş gence yine hakaretler yağdırıyor. Takkesini ve çantasını alıp yere attığında ise iş çığırından çıkıyor ve bir kadın adeta çocuğun savunucusu oluyor: "Böyle insanlara nasıl bir şeyi söylemeye cesaret edersin? Özgür insanlar. Bu insanlar en az bizim olduğumuz kadar buraya ait. Tamam mı? Eğer beğenmiyorsan yaşamak için başka bir yere git. Fakat bu insanlar buraya ait."

    Sosyal testte, Müslümanlara yönelik kışkırtma yapıldı ve Avustralyalıların tepkisi ölçüldü. Araştırmanın sonucunda; ülkede, islam fobisinin hoş karşılanmadığı gözler önüne serildi. Avustralyalıların, ülkedeki Müslümanlara yapılan haksız davranışlara karşı tavır aldığı ortaya kondu
    - videodan alıntı-
    2 ...