Halka mal etme adına halka satılan Merkez Bankası hisselerinin getirisi her zaman eleştiri konusu olur. Yasaya göre, Merkez Bankası birinci temettü olarak nominal hisse değerinin yüzde 6'sından fazla kâr payı dağıtamaz. ikinci temettü olarak da ikinci bir yüzde 6 dağıtılabilir. Yani, toplamda nominal hisse değerinin yüzde 12'sinden fazla kâr payı dağıtılamıyor. Bankanın toplam nominal
sermayesinin 25 bin lira olduğu göz önüne alınırsa, dağıtılan kâr payı çok düşük oluyor. Bu parayı almak için Banka'ya gitmenin maliyeti bile karşılanmıyor. Doğal olarak, atalarından Merkez Bankası hissesi kalmış kişiler Hissedarlar Genel Kurulu'na gelip şikâyet ediyorlar. Trajik, trajik olduğu kadar da komik bir durum yaşanıyor. "O dönemde babam Merkez Bankası değil de, iş Bankası hissesi alsaydı, şimdi zengin olmuştuk" yönünde konuşmalar yapılıyor. Haksız değiller.
ilk entryde belirtilen "2010 yılı nakit akım tablosunda 1.841.125.000 tl temettü ödemesi yaptığı belirtilmiştir." ifadesinin cevabı ise;
dünyanın hemen her ülke merkez bankasında olduğu gibi kar tamamı hazineye kalıyor. gerçek kişiler ödenmiş sermaye 25 bin tl olduğu için çok komik rakamlarda kar alırlar.
ayrıca hazır konusu açılmışken merkez bankası işlem yaparken kar amacı gütmez. merkez bankasında güvenli işlem önceliklidir. ikinci sırada bir şey vardır hatırlamıyorum. üçüncü sırada kar gelir.