gülen cemaati değildir. ya da gülen cemaati dış dairede bir şubesidir denilebilir. suyunun suyu gibi...
19 yılda, 4 farklı şehirde gözlemlerim oldu. mensupları bir örgütten çok daha güçlü aidiyet duygusu taşısa da, bir örgütten daha sıkı ve sağlam bağlarla birbirlerine bağlı olsalar da hiç bir zaman bir örgütün ima ettiği yıkıcı, sakıncalı unsurları içermezler.
asla yeni bir din değil, en özetle dinin yeni şekilde anlatılmasıdır.
risalelere çok fazla önem vermeleri, yine risalelerde geçen hazine-anahtar metaforu ile açıklanabilir. buna göre anahtarın önem derecesini belirleyen hazinenin kıymetidir. hazine çok değerliyse, anahtar madde olarak bir değer taşımasa da yine çok önemlidir. kuran manaları en değerli hazinedir, risaleler ise onlara ulaşmada anahtar... zaten risaleler çokça görüleceği gibi, kimi zaman kısacık bir ayetin sayfalarca açılımıdır.
insan sosyal varlıktır. dini yaşayış da öyle... en makbul ibadetler cemaatle toplu halde olanlarıdır. din bir insanın kendini toplumdan soyutlayarak bir yerlerde tek başına allah için yaşamaya çalışmasını tasvip etmez. bu konuda hadisler vardır. aynı derdi, aynı kaygıları, aynı hedefleri, anı eğilimleri, aynı hobileri olan insanların birbirine yakın olmaları, birbiri ile iletişim içinde olmaları çok doğal bir durum.
tarih boyunca dini bir hayat yaşamak isteyen kimseler birbirlerini bulmuşlar, bir topluluk olmuşlardır. ve bunlara bazen tarikat denmiştir. bizim dünyaya karşı büyüklerimiz tarikat üyelerinden de çıkmıştır. mevlana tarikat şeyhi, yunus emre tarikat mürididir. tüm ulusları asimile edebilen avrupa'da osmanlı yüzyıllarca kendi gibi kalabildiyse, bunda oradaki dervişlerin, erenlerin katkısının olmadığını kimse iddia edemez.
nur cemaati kendileri de belirttiği gibi tarikat değildir. dindarlığın bu zamana uyarlanmış yaşayış biçimidir. dinin modernizmin inançları tahribine ve küçümsemesine karşı refleksi, kendini yeniden konumlandırmasıdır.
gülen cemaati hakkındaki söylentiler bir kenara bırakılırsa, bu güne kadar nur cemaatinden zarar görülmüş bir vakıa bilinmemektedir. daha dini bir hayat yaşamak isteyenlerin bir araya gelmesi kadar doğal ne olabilir ki? ben kendim bile evinin yolunu bilmeyen pek çok insanın nur cemaati ile tanışınca örnek bir bireye dönüştüğü olaylar biliyorum. nur cemaati bi yerde; günümüz insanın, içindeki manevi boşluğunun, inanma ihtiyacının, hayatı sorgulaması ile ulaştıklarının gündelik yaşayışa dönüşen bir karşılığıdır.
ve eleştiri; hükumet-gülen cemaati kavgasında ana akım nur cemaati siyasete mesafe ölçüsünü koruyamadı gibi. fazla angaje oldu. sevimsiz bir belirginlikle hükumete destek verdi. hükumeti desteklemesi olağan bir durum ancak bunu göstere göstere yapması cemaat için çok zararlı olacak.
said nursi eserlerinde ''ey müslüman'' bile demeyip, çoklukla ''ey insan'' diye hitap ederek evrensel ve kucaklayıcı bir yaklaşım sergilerken, şimdiki ana akım nur cemaati gittikçe bir siyasi partiye oy verenlerin dışındaki insanlara hitap edemez hale gelmektedir.