kontrgerilla

entry75 galeri
    18.
  1. türkiye'de kontrgerilla;
    italya'da 'gladio' (roma kılcı), almanya'da 'gehlen harekatı', ingiltere'de 'secret british -network revealed', belçika'da 'sdrs8', hollanda'da 'natocommand', avusturya'da 'schwert', yunanistan'da b8 'sheep skin' (koyun postu) adı verilen örgütler soğuk savaşın bitiminde ortaya çıkartılmış ve eylemlerinden dolayı yargı önüne getirilmişlerdir.

    türkiye'de kontrgerillanın varlığı birim olarak halen reddedilmeltedir. genel kurmay içinde bulunanve önceki adı 'özel harp idaresi' yeni adı 'özelkuvvetler komutanlığı' olan birimin de kontrgerilla faaliyeti yürütmediği bildirilmektedir.
    diğer ülkelerin parlamentolarında bu konularda kabul edilen soruşturma önergeleri ülkemizde kabul edilmemiştir.
    bütün bu örgütler faaliyetlerinde nato'yu şemsiye olarak kullanmışlardır.

    * türkiye'de bu tür bir örgütlenmeninvarlığı tartışmasız bir gerçektir. faaliyetleri konusunda da pek çok saptama olmasına rağmen ne yargı ne de parlamento herhangi bir çalışma yürütmemiştir. bu örgütlerin gerçekleştirdiği eylemler soruşturulup ortaya çıkarılmadığı için de tarih içinde kara delikler oluşmaktadır.

    * bu konuda 24 ocak 1993 günü aracına yerleştirilen bomba sonucu yaşamını yitiren uğur mumcu nun 7 aralık 1992 tarihli cumhuriyet gazetesi'ndeki makalesi ilginçtir. mumcu'nun cenazesine katılan yüzbinlerce kişi attıkları islami sloganlarla cineyetten islamcı terör örgütleri ile bir türlü gerçek yüzü ortaya çıkarılamayan, bu nedenle de pek çok kurumu töhmet altında bırakan kontrgerillayı sorumlu tutmuşlardır.

    kontrgerilla 12 mart döneminde 'ziverbey köşkü' sorguları sırasında ortaya çıkmıştı.
    sorgular 'burası genel kurmaya bağlı kontrgerilla'dır, burada anayasa yoktur' şeklinde başlıyordu. aynı işkenceli sorgular ankara'da da yapıldı. atatürk orman çiftliği'ndeki 'marmara köşkü', bahçelevler'deki 'gönen koleji' ve 'mamak muhabere okulu'ndaki radyoevinin altındaki odalar işkence için kullanıldı. bu sorgular, 'mit', siyasal polis ve sıkıyönetim görevlilerinden oluşan karma görevliler tarafından yapıldı. kontrgerilla sözcüğü ilk olarak bu sorgularda geçti. istanbul'daki 'ziverbey' köşkü sorgularından geçen emekli kurmay yarbay talat turhan konuyu mahkeme önünde ortaya attı. ayrıca 12 haziran 1973 günü genel kurmay başkanlığı'na, 11 şubat 1973 günü de başbakan bülent ecevit'e mektup yazarak konunun araştırılmasını istedi.
    talat turhan savunmasına amerikan silahlı kuvvetler yayını 'counterguerilla operations' adlı kitabı da ekleyince konu büsbütün önem kazandı.
    önce bu kavram neydi o araştırıldı. özel bir savaş terimiydi.
    bu askeri terim üç ayrı kavramı içine almaktaydı;

    - gayri nizami harp gerilla birlikleri tarafından başlatılan ayaklanma,

    - psikolojik savaş,

    - gerilla savaşına karşı ulusal amacı desteklemek için başlatılan, ayaklanmaları bastırmak için alınacak askeri, siyasal, psikolojik ve ekonomik önlemler ve eylemler,
    demekti.

    kaynak: bir gizli servisin tarihi - milli istihbarat teşkilatı/ tuncay özkan
    3 ...