Ücretli öğretmenlik atanmadan öğretmen olabilmenin diğer adıdır. Ataması yapılan bir öğretmene göre neredeyse maaş olarak 1/3 oranında maaş alır ücretli öğretmen.
Ücretli öğretmenlik ile Sözleşmeli Öğretmenlik Aynı Mı?
-Ücretli öğretmenlik ile sözleşmeli öğretmenlik aynı şey değildir. Sözleşmeli öğretmenler atanan öğretmenlerdir, kadrolularla aynı statüye sahiplerdir. (maaş ve sigorta konusunda)
-Ücretli öğretmenler resmi tatillerde ve hafta sonlarında maaş alamazlar.
Ücretli öğretmen olabilmek için ne yapmak gerekiyor?
-Ücretli öğretmenler il veya ilçe milli eğitimine başvuru yaparak görevlendirilen öğretmenlerdir. Ücretli öğretmenlik yapabilmek için gerekli evraklarla birlikte il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor.
Ücretli öğretmenlik için sizden istenecek belgeler; il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden temin edebileceğiniz başvuru formunu doldurmanız, sağlık raporu (sağlık ocağındaki aile hekiminden alınabilir tam teşekküllü sağlı raporu almanıza gerek yok), erkek adaylar için askerlik durumunu gösteren belge, nüfus cüzdanı fotokopisi, diplomanın fotokopisi aslını da giderken yanınızda bulundurun ve KPSS sonuç belgesi istenmektedir. Detaylı bilgiyi başvuru yapacağınız il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Ücretli öğretmen maaşı ne kadar?
Ücretli öğretmenlerin geçmiş yıllardaki ders saat ücretlerine bakacak olursak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı için ücretli öğretmenin ders saat ücretinin ne kadar artacağı konusunda bir bilgi sahibi olabiliriz.
-Ücretli öğretmen girdiği ders saati başına ücret almaktadır. 1 ders saati ücreti her sene iyileştirilmeye çalışılsa da hala beklentileri karşılayamamakta.
2010 senesinde ücretli öğretmenlik ders saati ücreti brüt 8.32 TL, net: 7.02 TL
2011 senesinde ücretli öğretmenlik ders saati brüt ücreti 9.02 TL, net 7.2 TL
2012 senesinde ücretli öğretmenlik ders saati brüt ücreti 9.27 TL, net ise 7.8TL
2013 Eylül ayı ücretli öğretmenlik ders saat ücreti net 8.04 TL'dir. 2014 Şubat ayında bu ücrete yaklaşık %3 zam yapılacaktır.
-Bir ücretli öğretmen haftada maksimum 30 saat derse girebilmekte, bu da maaşının yaklaşık olarak 964 TL olması demektir
Ücretli öğretmenlerin sigortaları kaç gün yatıyor?
Ücretli öğretmenlerin en büyük sorunu sigorta primlerinin 30 gün üzerinden yatmıyor olması. (gerçi kimi il ve ilçelerde tam olarak yatıyorken, aynı durum başka il veya ilçede en fazla 16 gün olarak karşımıza çıkıyor) Yani ücretli öğretmenlik yapılan il ilçe Müdürlüğüne bağlı bir biraz sigortanın tam yatıp yatmaması durumu.
Günlük ders saati 7.5'dan az olan ücretli öğretmenler 1 gün çalışmış sayılmıyor ve sigorta primi 30 gün olarak yatmıyor.
Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin sigortası 5 gün çalışmasına rağmen 3 veya 4 gün yatıyor.
--spoiler--