Türkiye Büyük Millet Meclisinin 08 aralık 2000 tarihli 27. birleşiminde,hükümetin getirmiş olduğu 23 nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine dair kanun tasarısının genel kuruldaki görüşmeleri sırasında ve genel başkanımızın da genel kurulda olduğu bir anda yapmış olduğunuz konuşmanın amacı, hedefi, muhtevası ve usluğu sebebiyle parti tüzüğümüzün 70/4 71/4 ve milliyetçi hareket partisi grup iç yönetmeliğinin 15 ve 16.maddelerini ihlal etmesi ihtimaline binaen, tüzüğümüzün 66.maddesi gereğince 7 gün içerisinde savunmanızı yaparak başkanlığımıza sunulması hususunu bilgilerinize rica ederim.
iMZA
ismail ÇEViK
Nevşehir Milletvekili
Grup Disiplin Kurulu Başkanı
--spoiler--
19.12.2000 tarihli başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazıda, TBMMnin 08 aralık 2000 tarihli 27. birleşiminde 23 nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartlı salıverilmeyi dava ve cezaların ertelenmesine dair kanun tasarısının genel kuruldaki görüşmeleri sırasında yapmış olduğum konuşmanın amacı, hedefi, muhtevası ve üslubu bakımından parti tüzüğünün 70/4 71/4 ve grup iç yönetmeliğinin 15 ve16.maddelerini ihlal etmesi ihtimaline binaen 7 gün içinde savunmam istenmektedir.
Konuşmamın amacı, TBMM genel kuruluna gelen kanun tasarısı karşısında bir milletvekili sıfatıyla düşüncelerin ve duyulan endişelerin Meclis Kürsüsünden dile getirilmesidir.
Hedefi ise, Meclis Tutanaklarına geçen konuşma metninden de anlaşılacağı üzere, Sayın Rahşan ECEViT tarafından gündeme getirilip DSP Grubunca hazırlanıp Sayın Bülent ECEViTin önce Bakanlar Kuruluna daha sonra da Meclis Genel Kuruluna getirdiği bu af tasarısının yasalaşması halinde TC Devletinin karşılaşacağı tehlikelere karşı TBMM kürsüsünden yapıldığına göre DSP grubu hariç MHP, ANAP, DYP ve kısmen FP ve Türk Kamuoyudur.
Muhteva ve üslup bu amaca ve bu hedefe yöneliktir.
Konuşmamın amacı, hedefi, muhtevası ve üslubu bakımından parti tüzüğünün 70/4 71/4 ve grup iç yönetmeliğinin 15 ve 16.maddelerini ihlal etmesi ihtimali olmadığı gibi disiplin kovuşturmasını gerektirecek tarafı da yoktur.
Bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla..25.12.2000
iMZA
Ali GÜNGÖR
içel Milletvekili ve MYK ÜYESi
--spoiler--
içel Milletvekili Ali GÜNGÖR ün TBMMnin 08.12.2000 tarihli 27. birleşiminde MHPnin de ortak olduğu hükümetten getirmiş olduğu 23 nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıvermeye dava ve cezaların ertelenmesine dair kanun tasarısının genel kuruldaki görüşmeleri sırasında söz alarak TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada konuşmasının büyük bir bölümünde MHP tüzüğünün 71.maddesinin Kesin Çıkarma cezasını gerektiren haller başlıklı 4.fıkrasını ihlal ettiği kanaatine varıldığından;
içel Milletvekili Ali GÜNGÖRün MHP tüzüğünün 70.madde birinci fıkrasının 4.bendi ve 70. maddesinin ikinci fıkrası ile 71/4 ve77/2nci maddeleri gereğince PARTiDEN VE GRUPTAN KESiN OLARAK ÇIKARILMASINA 10.01.2001 tarihinde saat 17 de oy birliği ile karar verilmiştir.
iMZALAR
ismail ÇEViK Osman Gazi AKSOY Adnan Fatin ÖZDEMiR Ahmet AYDIN Mehmet Nuri TARHAN
Nevşehir MV Isparta MV Adana MV Samsun MV Hatay Milletvekili
--spoiler--
iHRAÇ KARARI ÜZERiNE YAPTIĞIM BASIN AÇIKLAMASI
Basınımızın ve Televizyonlarımızın Değerli Temsilcileri;
MHP Grup Yönetiminin disiplin kuruluna sevk görüşmelerinden disiplin kurulunun nihai kararını vermesine ve bu kararın açıklanmasına kadar her safhası garipliklerle dolu bir disiplin soruşturmasını daha doğrusu ihraç sürecini birlikte yaşadık.
Hepinizin şahit olduğu bu garabet uygulamanın değerlendirmesini yapmak ve bunlar için hangi kelimelerin kullanılması gerektiğine karar vermek benim için gerçekten çok zor oldu.
Hukuk çerçevesinde hakkımı aramak adına girişimlerde bulunurken bu garabet uygulamanın hukuki, siyasi ve ahlaki değerlendirmesini muhakkak ki geniş olarak yapacağım.
Bugün burada esasen sizlerinde bildiğiniz ancak haber yaparken hiç üzerinde durmadığınız birkaç hususa işaret etmek istiyorum.
Öncelikle anayasamızın 83.maddesinde,
TBMM üyeleri Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki başkanlık divanının teklifi üzerine meclisçe başka bir karar alınmadıkça sorumlu tutulamazlar. denilmektedir.
Parti tüzüğünün 78.maddesi (d) bendinde TBMM Üyeleri grupça karara bağlanmayan hallerde TBMM deki konuşmalarında ve oy kullanmalarında serbesttir hükmü yer almıştır.
Grup iç yönetmeliğinin 33.maddesinin 3.fıkrasında GRUP GENEL KURULUNDA BAĞLAYICI KARAR KONUSU YAPILMAMIŞ MESELELERiN MECLiS GENEL KURULU VE KOMiSYONLARINDA GÖRÜŞÜLMESi SIRASINDA GRUP ÜYELERi KONUŞMALARINDA VE OYLARINDA SERBESTTiRLER denilmiştir.
Anayasanın,parti tüzüğünün ve grup iç yönetmeliğinin bu açık hükümlerine rağmen neye dayanılarak disiplin soruşturması başlatılmıştır?
Size dağıttığım grup disiplin kurulunun tarafıma gönderdiği savunmam istenen yazıda bu husus şöyle ifade edilmiştir:
TBMM kürsüsünden yaptığınız konuşmanın amacı, hedefi, muhtevası ve üslubu bakımından parti tüzüğünün 70/4 -71/4 ve grup iç yönetmeliğinin 15 ve 16. maddelerini ihlal etmesi ihtimaline binaen!
Bu gerekçe sanırım siyasi partilerde hukuk anlayışı bakımından tarihe geçecektir.
Diğer taraftan, grup disiplin kurulunun takip ettiği yol ve ihraç cezası için işaret ettikleri maddeler gösteriyor ki, kurul tarafından tüzük de yönetmelik de incelenmemiştir. ihraç kararının ısmarlama olduğu açıktır, zaten sizlerin de malumudur.
Değerli Basın Mensupları;
Bu noktadan sonra iki husus net olarak ortaya çıkmıştır.
Birincisi:
Bazıları başka partilerin anlayış ve alışkanlıklarını MHPsine egemen kılmak istemektedirler.
Bu anlayış hukuk tanımazlıktır. Bu anlayış 9 ışıktaki hürriyetçilik ve şahsiyetçilik ilkesini tersyüz etmektir.
inanıyorum ki MHPliler ve ülkücüler bu anlayış ve alışkanlığa partilerini teslim etmeyeceklerdir.
ikincisi:
Demek ki yapacağımız daha çok iş var.
1967 -2001. Tam 34 yıl aralıksız MHP için çalıştım. Allah daha ne kadar ömür verir bilemem. Ama verdiği kadarının hepsini Türk Milliyetçiliği ve gerçek MHPnin iktidarı için harcayacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.