ilerde tarih kitaplarından alıntıları yapılacak, her türlü sonucu domino etkisine yol açacak referandumdur.
Her ne kadar, ingiltere hükumeti, kraliçe, basın ve sanat dünyası, iskoçlara birlikte yaşamaya yönelik mesajlar verse de, ingiltere, açık açık "sterlini kullanamazsın, AB'ye girişin de öyle sandığın kadar kolay olmaz" tehdidini yapıyor. Bu mesajların daha kapsamlı ekonomik ve sosyopolitik kısımları da var.
Fransız ihtilali dönemindeki milliyetçilik, batı toplumlarında artık yerini refah toplumu isteğine bırakıyor. Herkesin gönlünden isteyen ülkelerin bağımsızlığa ulaşması geçse de Büyük Britanya'nın sağladığı refah toplumunu bırakmak, iskoçlar için hiç de kolay değil.
işte bu durum satırlarca demagojisi yapılan kapitalizmin en bariz göstergesi.
Lenin, bu günleri şöyle özetlemiştir, "emperyalizm kapitalizmin en yüksek aşaması olarak, kendi içlerindeki kaçınılmaz devrimi geciktirmek için avrupa devletleri'nin başvurmak zorunda kaldığı bir araçtır. yani kapitalist ekonomiye dayalı bir ülkenin biriken artı-değeri transfer etmesinin emperyalizm dışında yolu yoktur. modern kapitalizm ve emperyalizm'in doğduğu britanya da, iç çatışmalarının yarattığı basıncı (irish-english, english-scottish) böylelikle, sömürgecilik yoluyla transfer ediyordu, artık edemez oldu"
Bununla birlikte iskoçya, ilişkilerin sadece Britanya çemberinde olmadığını (bkz: çin ile son yıllarda artan ekonomik ilişkiler) anlamış oldu. Belki de iskoçya'yı bu denli sağlam bir adım atmaya, kuzey petrolleri değil de bu tür ilişkiler götürmüştür. Bilinmez. Elbette bu konuları daha iyi analiz edebilecek arkadaşlar vardır buralarda.
Yukarıda domino etkisinden bahsettik, bugün çıkacak her türlü sonuç bask ülkesi, kuzey italya, quebec, belçika hatta kürdistan bölgesini etkileyebilir. Bu sanıldığı kadar uzun vadede olmayacak.
Neden mi? Çünkü bir çoğumuzun bilmediği Veneto Bölgesi, bağımsızlık için bugün sesini yükseltmeye başladı bile. (kaynak AA: http://on.fb.me/1meADsH )
Domino etkisinin bir diğer tarafı da ispanya gibi, hem ekonomik anlamda hem de bu tür bağımsızlık istekleriyle mücadele eden ateş çemberindeki ülkeler. ispanya, iskoçya'nın olası bir bağımsızlık zaferinin bask bölgesini gazlayacağının farkında. O yüzden ingiltere'nin yanı sıra iskoçya'ya AB konusunda resti çekebilir, bunun sinyallerini de verdi.
Bunlar işin görünen tarafı, ulus devlete doğru uzanan yol kolay değil. Sermaye paylaşımları, iskoç topraklarındaki nükleer ıvır zıvırlar daha bir sürü argüman konuşuluyor.
işin özeti, iskoçlar "sokarım size de refah toplum düzeninize de ben gidiyorum" diyebilecek mi?
Ben tüm olumsuzluklara rağmen, şu tarihi günde, iskoçların deyimiyle referanduma "aye" diyorum. Çünkü, referandum kazanılmasa bile en azından iskoçlar maşa olmadıklarını gösterecek, yüksek vergilere dur diyecek ve elini güçlendirecektir.
Unutulmamalı ki ingiliz Parlamentosu'nun iskoçya üzerinde dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. ingiliz Parlamentosu ayrıca, iskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.
Hakkınızda hayırlısı iskoç dostlarım. Bu arada memleketiniz çok güzel.