yazıya olsun, arada merdiven basamağı misali cümlelerime olsun, hazırlığım olmadı hiç, abdal ozan gibi doğaçlama.
lakin düşünürüm insani. uzunca süredir aklıma takılmış kalmış; hani ergenekon süreci dahil, 28 şubat soruşturma ve yargılamalarında, hemen hemen ortak bir yargıydı adeta; çekirdek güç?; bazen merak konusu olan 1 numara arayışı değil bu; hamle, güç eliyle yapılır; bu sahnede gördüğümüz kalabalıklardır. bir de bunu planlayan sevk ve idare eden asıl güç, işte çekirdek güç dediğim bu.
buna bazıları, bazı kalemler; derin devlet diyor. oysa bilinirki "devlet" elinde tuttuğu güçlerle kendine tuzak hazırlamaz.
çekirdek güç diyorum; zaman zaman başarılı olmuş, zaman zaman akim kalmış "darbe" dir. darbe; hali hazır, devleti sevk ve idare eden siyasi güce karşı "tükenmeyen" komplo-tezgah tasavvuru.
2014 yılı, 2013 yılında oynan büyük oyunların ertesinde adeta bir seçim yılı; kalabalıkları yedeğine alan iktidarın çekirdek güçle sandık muharebesi yılı. yakın tarihte şöyle demiştim düştüğüm notların birinde; 2013 gezi ve onu takip eden aralık teşebbüsleri, iktidara bağlı istihbarat gücünün yanında, kalabalıkların sahip çıkması ve siyasetimizde uzunca zamandır önemli yer tutan kürt özgürlük hareketinin ve hatta onunla birlikte türk silahlı kuvvetlerinin - şu veya bu nedenle- tarafsızlığını koruması neticesinde kazanılmış önemli muharebelerdir. lakin 2015 ve belki de ondan da önemlisi 2014 ekim HSYK seçimleri can alıcıdır.
hatırlarsınız, 2007 yılı ve takip eden yıllar; çekirdek gücün silahlı kuvvetleri de bir ölçüde yanına aldığı-yedeklediği taarruz yıllarıdır. ve HSYK bu taarruzda önemli roller üstlenmişti. o dönemin adalet bakanı, yargı cephesinde henüz iktidarla yürüyen, ama etkin bir grubun-cemaatin işbirliğiyle bir seçime girmiş, HSYK bünyesinde bir takım kadro değişikliklerine gidilmişti. aslında bu adım, kısa sürede anlaşılacağı gibi cemaati yargıda iktidar aleyhine güçlendirmişti. polis gücündeki varlığınıda hesaba katarsak özellikle aralık kalkışmasının çekidek ve çekirdek gücünü anlarız.
hükumet-ak parti iktidarı; ak parti hareketi; oyuna getirildiğini anlamış ve yeni bir hamleyle HSYKnu yeniden yapılandırmak için yasal girişimi başlatmış ancak bilindiği üzere bu adım anayasa mahkemesinin kararıyla başarısızlığa uğramıştı.
anlaşılan o ki; çekirdek gücün temel ayağı yargı; çekirdek güçle uyumlu bir kısım medya ve gelişen yeni sanayi gücüne muhalif sermaye odakları.
çekirdek güç; geçmişte bir çok muharebeyi, çatışmayı yenik kapatsa bile; içerideki ayağı ve dış güçlerin Yükselen Yeni Türkiyeye karşı açığa çıkmış "tarihsel" hoşnutsuzluğunu dikkate alarak "darbe" hedefinden asla vazgeçmiş görünmemektedir.
ak parti, yakın zamanda bu "darbe" tasavvurunun gücüne karşı adalet yoluyla operasyonlar yürütüyor. 3.sünü yaşadığımız şu günler; acaba darbe ihtimalini bertaraf etmeye yetecek mi? açıkçası çok da emin değilim. aralık kalkışmasının polis gücünü "bir şekilde" etkisiz kılmak öneml ama yetersiz; "tasfiye" hareketi, o gücü sevk ve idare eden temel çekirdek yargı gücüne sirayet edemez ve hele hele önümüzdeki HSYK seçiminde kadro zaafına uğrar ve bu mevziyi "bağımsız ve tarafsız" kılmayı başaramazsa allah sonumuzu hayretsin derim.
karşımızda "darbe" tehlikesi canlı. darbeye karşı takınılacak tavır aynı silahla ve etkin karşılık vermektir.
21 mayıs ve 22 şubat aydemir darbe teşebbüslerini hatırlayınız. harp okulu ve bir kısım muvazzaf subay ve birlikleriyle başlatılan hareket; yine karşı ve ondan üstün bir güç kullanılarak bertaraf edilmişti.