işin felsefe kısmıyla ilgilenen ve ciddi ciddi düşünen ateist veya diğer dinsizler, kimi zaman dinleri dindarlardan daha iyi bilirler. (bilgiden kastım namazın kaç rekat olduğu değil.) hatta hasan aydın (ilahiyatçı-akademisyen) kimi zaman dinsizlerin çok ciddi araştırmalar yapıp ilahiyat bölümüne gidip kendilerince belirledikleri çelişkiler hakkında tartışmaya girdiklerini söylemişti bir sempozyumda.
zaten şu marjinallik popüler kültür haline geldiğinden beri saçma sapan dinsizler türedi. ben utanıyorum bunlardan. yaptıkları tek şey dinlerin argümanları hakkında adam akıllı bilgi sahibi olmadan dayanaksız ucuz eleştiriler yapmaktan ibaret olan ciddi bir güruh söz konusu. yani birçoğunun çürütmeye çalıştığı kitap hakkında adam akıllı bilgisi bile yok. uzun süre önce facebook kullanırken bir arkadaşımın davranışı çok garibime gitmişti. kuran'ın 5-6. sayfasının fotoğrafını çekip altına "okudukça inancım kayboluyor..." gibi saçma sapan bir cümle yazmıştı ki o zamanlar deist idi. bu olaydan sonra kendisiyle konuştuğumda herhangi bir kutsal -olduğu iddia edilen- kitabı okumadığını söylemişti. ayrıca ezan ile ilgili bir konuyu konuşurken "ezana saygı duymaya gerek yok" gibi (tam hatırlamıyorum ama bu anlama gelen) bir cümle kurmuştu. ardından ezanın türkçesini okuyup okumadığını sorduğumda hayır cevabını vermişti. tabi daha sonra da yine facebook'ta bir bildirimle karşılaştım. "x kişi ateist oldu" diye. güler misin ağlar mısın. ve bu arkadaşım gerçekten düşünsel anlamda faklı olduğuna inanıyordu.
yani ateistim diye ortalıkta dolanan birçok insan en azından benim gördüğüm kadarıyla bu durumda. ben de herhangi bir dine inanmıyorum ama dinlere bu kadar aptalca yaklaşılmasını da doğru bulmuyorum. yani bir mantığı yok. öne sürülen adam akıllı bir argüman yok, sadece saçma sapan ucuz eleştiriler var.
bu kızında durumu bundan ibaret. "ota boka saygı duyalım" saçmalığına da inanmıyorum. ama tutup bu şekilde bir eylemde bulunmanın herhangi bir mantığı yok. aptallıktan ibaret.
ama tüm bunların yanında gerçekten ciddi bir birikime sahip olan veya herhangi bir görüşü benimsemiş olsa bile sürekli öğrenmeye ve düşünmeye devam eden, tek işi öne sürülen argümanları yalanlamaktan ibaret olmayan ve uzun uzun tartışılabilecek dinsizler de var. bunları da saygıyla karşılarım.
velhasıl kelam yobazlık tehlikeli de sadece müslüman olarak yobaz olunmaz. dinden uzaklaşmak marifet değildir. önemli olan inansın veya inanmasın, olabildiğince entelektüel birikimi artırmak için çabalamaktır. yoksa ne kadar az inançlı olursak o kadar çok gelişiriz diye bir durum söz konusu değildir.