bu aralar fazlasıyla sabah gazetesinde * hakkında yazı dizileri çıkan devlet birimi. kısaca derin devlet.
efendim bazı başlıklar:
"dönemin ünlü ülkücüs eylemcisi metin kaplan: 'çatlı, kırcı ve ağaca özel harp idaresi'ne bağlı çalıştı. darbelerin arkasında özel harp var. cia ile bağlar 90'larda koptu.'
metin kaplan, türkiye'nin sağ-sol çatışmasıyla sarsıldığı 1970'li yılların en tanınmış ülkücü liderlerinden biriydi. 1975'te siyasi bri cinayetin faili olarak 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1986'da tahliye olduktan sonra terör konusunda 'matruşka', 'corps' ve 'desise' isimli üç kitap yazdı. en önemli terör uzmanlarından biri kabul edilen kaplan, sabah'a yaptığı açıklamada, özel harp dairesi'nin 1970'li yıllarda cia'in istediği operasyonları yaptığını öne sürüyor. kaplan, buna örnek olarak, kızıldere operasyonu'nu gösteriyor. 12 mart döneminin ünlü generallerinden memduh ünlütürk'ün ölümünden önce bu ilişkiyi açıkladığını söyleyen kaplan şöyle diyor:
12 mart döneminde çayan ve arkadaşlarını maltepe cezaevi'nden firar etmeyi planladığını, dönemin istanbul sıkıyönetim komutanı faik türün ve yardımcısı turgut sunalp öğreniyor. ankara'ya danışıyorlar. ankara'dan ikisi türk, ikisi amerikalı dört albay geliyor. amerikalı albaylar 'bırakın firar etsinler, hatta firarlarını kolaylaştırın' diyor. ünlütürk, sebebini sorunca da 'katletmemiz lazım' diyorlar. amerkalı subaylar ünlütürk'ü daha sonraki toplantılara almıyorlar. mahir çayan ve arkadaşları, firar ettikten sonra takip edilmelerine rağmen ünye'deki nato üssünde görevli üç kişiyi kaçırıyor. sonra kızıldere'de öldürülüyorlar.
kaplan, "demek ki, mahir çayan ve arkadaşlarının nato görevlilerini kaçırmalarına izin verildi. böylece kızıldere'de katledilmeleri meşrulaştırılmış oldu." diyor.
kaplan'ın özel harp dairesi ile ilgili dikkat çektiği bir başka konu, 70'lerin ülkücü militanları, bahçelievler katliamı hükümlüsü abdullah çatlı ve haluk kırcı ile gazeteci abdi ipekçi cinayeti hükümlüsü mehmet ali ağaca'yla olan ilişkiler. kaplan, bu üç ismin özel harp dairesi'ne bağlı çalıştığını öne sürüyor. kaplan'a göre çatlı, kırcı ve ağca, özel harp üzerinden amerikan istihbarat örgütü cia ile ilişkiliydi. kaplan, 1970'li yıllarda türkiye'yi karıştıran pek çok eylemin bu ekip tarafından organize edildiğini savunuyor. abdullah çatlı daha sonra 1980'lerin başında ermeni terör örgütü asala'ya karşı yurtdışında gerçekleştirilen askeri operasyonlarda da görev aldı. çatlı'nın yardımcılığını oral çelik'in yaptığı biliniyor. bu dönemde fransa'da bulunan bazı hedeflere bombalı saldırılar gerçekleştirildi. eylemlerde kullanılacak silahlar özel harp tarafından temin edildi. bu silahların diplomatik kanallar vasıtasıyla yurtdışına çıkarıldığı öne sürülecekti.
kaplan, özel harp dairesi'nin faaliyetlerinin 12 eylül darbesine zemin hazırladığını söylüyor. kaplan, özel harp dairesi'nin 70'li yıllarda türkiye'nin çeşitli yerlerine gömdüğü silah depolarında bulunan silahların artık eskimiş olduğuna dikkat çekerek şöyle diyor:
12 eylül öncesi olaylarda kullanılan silahların özel harp dairesi'nin depolarındakiler olduğuna inanmıyorum. çünkü o dönemde silah kaçakçılığı çok yoğundu ve silah çok ucuzdu. ama bildiğim bir şey var; hizbullah tasfiye edilirken örgüte ait olduğu öne sürülen silah depolarının bir kısmı aslında özel harp dairesi'nindi..."
özel harp dairesi'nin 1994'te isim değiştirip özel kuvvetler komutanlığı adını aldığını belirten metin kaplan, bu dönemde kurum içinde milli bilincin güçlendiğini söylüyor. kaplan 'bu değişimle birlikte amerika ve cia bağlar iyice zayıfladı, belki de koptu.' diyor.
öte yandan eski içişleri bakanı hasan fehmi güneş, gazeteci çetin emeç cinayeti ile ilgili sabah'ta yayınlanan görüşlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti. güneş, amacının 1990 yılında gerçekleşen çetim emeç cinayetinin arka planında yer alan bazı karanlık noktalara dikkat çekmek olduğunu söyledi.