. ömer behiç hem karım yerinde dursun hem tensel zevkler de alayım diyen bir doktor
vedide ise garibim evde kocasını bekleyen bu süreçte evladını kaybetmiş acılı bir anne cahil olduğu için doktor eşine ses çıkaramayacak kadar da aciz. yazar özellikle bunun bu acziyetini gözler önüne sermiş eserin çeşitli yerlerinde bunu vedide'ye itiraf ettirmiştir.
servet-i fünun romanı olmasından mütevellit günahın merkesi beyoğlu terzilerinde buluşmuştur aşıklığı ile.
ayrıca parasını evin rızkını da karısının küpelerini de pervarsızca harcamıştır.
eserin tek dini yeri son sahnedir.vedide'nin namaz kılarkenki anıdır ömer behiç gelir sarılır evine geri dönmüştür fakat hiç bir şey eskisi gibi değildir çünkü vedide'nin saçları beyazlamış kızları da ölmüştür.
eserde psikolojik tahlil olarak şu dikkatlere gelmiştir. ömer behiç aile sıcaklığından uzak yaşamış yıllardır içindeki züppe çocuğu çıkarmamış evlenmiş düzenini kurmuş aile babasıyken arkadaşı piç bekir'in galiyaniyla davetlerde hatunlarla kırıştırmıştır. yanlışlığını kendisi de biliyor olmasına rağmen sadece arzu tensel farklılıklar uğruna yapmıştır her şeyi.
ayrıca eser o dönemde yankı uyandıran aşk-ı memnu ile de iç içe incelenmiştir. firdevs hanımın kızları gibi kızlar kitapta sıkça geçer çaktırmadan avlarlar erkekleri .
son olarak şunu demeden de geçmeyelim suç kişinin içinden gelir.adamın kadın isteği varsa onun önüne geçemezsiniz.
edit: eser adını bu evliliğin etrafında olan parçalanmış diğer ailelerden almasıdır.yazar burada ömer ve vedide'nin etrafındaki tabloyu da çizerek konuları ele almıştır.