türkiyeden çok sayıda bilim insanı çıkıyor aslında halihazırda. bakın ilk aklıma gelen, bu sıralar içine daldığım sosyal psikolojinin kurucularından muzafer sherif, ya da muzaffer şerif: http://tr.wikipedia.org/wiki/Muzafer_Sherif
cahit arf gibi, mustafa inan gibi insanlar da var tabi. peki neden türkiye çok sayıda bilim adamı yetiştiremiyor? cevabı yukarıda var zaten. bizim ülkede bilim adamı deyince insanların aklına mucit geliyor. illa bir şey icat edilecek yani. halbuki muzaffer şerifin icat ettiği hiç bir şey yok. buna rağmen onun da çok büyük katkılar yaptığı sosyal psikoloji sayesinde bugün pek çok reklam ve propaganda tekniği geliştirilmiş durumda. o teknikler sayesinde insanların belli bir yaşam stiline, belli bir düşünce yapısına yatkın olması sağlanıyor. dünyanın her yerinde coca colanın su gibi tüketilmesi, kot pantolonların giyilmesi sağlanıyor. yani baktığınız zaman pek çok icattan daha değerli bir iş yapılmış oluyor.
bizde profesör unvanı bile antipatik duruyor. keçi sakallı proflara bakıp "şundan prof olsa ne olur amk?" diyen kahvehane müdavimleriyle dolu memleket. böyle bir ülkede bilim gelişir mi lan?
felsefe dediğiniz zaman insanların çoğu boş iş olarak görüyor. ne enteresandır ki pek çok bilimin kurucusu olarak gösterilen adamlar antik yunan filozofları. yine ne tuhaftır ki batıda bilimin gelişmesi, batılı filozofların aydın kitlenin hayatı yorumlamalarına yoğun bir şekilde etki etmesinin akabinde gerçekleşmiş. yani batıda felsefe ve bilim aynı anda gelişmiş. bir de bize bakıyorsun, batılı ordulara karşı koyabilecek bir ordu geliştirmek için her türlü fedakarlık yapılmış, ancak felsefeye gelince, boş işlerdir bunlar, hem zaten biz batıdan çok daha ahlaklıyız, tekniğini alsak yeter, denilerek es geçilmiş. sonuç: pek tabii hüsran. çünkü ufku geniş olmayan adamın tekniği de gelişmiyor maalesef.
biz istiyoruz ki hem doğulu kalalım, hem de batılılar gibi bilim yapalım. ama olmuyor işte canlar. kafalar değişmeden, bilim gelişmiyor. olsaydı, 3 asır boyunca bunun için uğraşıp da muvaffak olamamamız mümkün olmazdı. ama 3 asırdır hep hüsran hep hüsran.
kimsenin dinimize falan laf attığı yok. ancak asrı saadetin müslümanlarıyla bugünkü müslümanlar arasında dağlar kadar fark var. bugünkü müslümanlar, yozlaşmış, miskin, cahil ve tembel insanlar çoğunlukla. doğunun bize kazandırabileceği hiç bir şey yok. arap dünyasının, ortadoğunun bir müslümana kazandırabileceği hiç bir şey kalmadı artık. bilim namına ne varsa batıda ve batılı metodu benimsemiş olan ülkelerde var. ne alacaksak, onlardan alacağız. işte bunun farkına varan insanlar bilimde ilerleyip fırsatını bulunca da bilim yapabilecekleri ülkelere kaçıyorlar. biz de kara kara düşünüyoruz bizden neden bilim adamı çıkmıyor diye.