yanlış bir sanıdır. hiçbir bilimsel bir altyapısı, mantıksal bir tutarlılığı, gerekçesi olmayan bir düşüncedir. düşüncenin temeli uyduruk birkaç kitaptan ibarettir.
bir yığın insan evrenin müthiş bir düzene sahip olduğunu düşünüyor. bunu düşünenleri çoğu da kendine atfedildiğini sandığı hikayelerin gerçek olduğunu sanmasıyla oluyor.
evrende ne mükemmel? fiziğin temeli olan kütle çekimi mi? hayır. kütle çekimi heryerde aynı değil. peki nedir? kütle çekimi aynı işte mübarek diyenler olacaktır. inceleyelim..
kütle çekim kanununa göre bir cisim kütlesine göre kendisini çevreleyen uzayı büker. bu bükme etraftaki cisimleri etkiler. etki büyüklüğüne göre cisimler etki aldığı cisimler etrafında döner. ( kütlesi ve etrafındaki etkileşimlere göre değişebilir. çarışıp kenetlenebilir yada dengede kalıp hepsi birbirine etki uygulayabilir)
kütle çekim kanununa göre yakın olan daha çok çekilirken uzak olan cisim daha az çekilir. buna göre yakın olan hızlı döner uzak olan yavaş döner. yani birşeyi ne kadar kuvvetli çekere yada iterseniz cisim o kadar hızlı hareket eder. (özet)
buna göre güneş sistemini gözlemlediğimizde, güneşe en yakın gezegen olan merkür en çok çekim kuvveti uygulanan dolayısıyla en çok hıza sahip olan gezegendir. (merkürün yörünge hızı: 47.87 km/s) öte yandan güneşe en uzak gezegen olan plüton (ki cüce gezegen olarak atfedilir. yetersiz, iktidarsız gezegencik) uzaklığın fazla olması nedeniyle çekim kuvveti az olacağından en az hıza sahip olmalıdır. (Plüton'un yörünge hızı 4.666 km/sn)
tamam buraya kadar herşey doğru herşey bir düzene göre mükemmel "dizayn edilmiş"
şimdi de evrendeki başka noktalara bakalım. mesela andromeda galaksisi..
güneş sistemimizde gerçekleşen kütle çekimi andromeda galaksisinde de aynı olmalıdır. (mükemmel bir ahenkte sonuçta. hepsi bir karara göre çalışmalı)
andromeda galaksisinde merkeze yakın olan yada olmayan gezegenler merkez etrafında belirli bir hızda hareket etmektedir.
kanuna göre yakın olanlar hızlı, uzak olanlar yavaş bir yörünge hızına sahip olmalıdır.
vera rubin yaptığı gözlemler ve araştırmalara göre durum böyle olmadığını gördü. dıştaki yıldızların bu kurala uymadığını keşfetti. güneş sistemindeki gibi olması beklenen (içteki gezegen dıştakine göre daha hızlı) kütle çekimi burada heryerde eşitti. en içteki yıldızla en dıştaki yıldız aynı hızda hareket ediyordu. yanılıyor yada burada özel birşey olduğu görememeyi düşündüğü için başka bir galaksiyi inceledi fakat aynı sonuca vardı. bir başkasına baktı yine aynı.. toplam 60 galaksiyi inceledi ve yine aynı sonuca vardı.
vera hanım yaptığı araştırmanın sonucuna vardı. fiziğin temel ilkesi olan kütle çekimi kanunu evrenin heryerinde işlemiyordu. ihlal ediliyordu.
bu da demek oluyor ki, evrende kusursuz işleyen mükemmel bir düzen yok..