Esasen yurtdışında Software Engineering, computer science gibi farklı adlarda rastlanılan havalı meslektir. Türkiye'de ne yazık ki YÖK gibi bir kurum olduğundan bölüm adlarını kendisi vermektedir ve üniversitelerdeki bilişim teknolojileri ile ilgili bölümün adı peşinen bilgisayar mühendisliği olmaktadır.
Bilgisayar mühendisi denilen amca saatlerini bilgisayar başında geçiren ve yoğunlukla da yazılım üzerine kafa yoran şahsiyettir. Bilgisayar toplama, yapma, bozma gibi yetileri ancak bir genel kültürden ibarettir. Okulda asla bunları öğrenmez. Öğrenmesi de saçma olurdu.
Özellikle yazılımların her geçen gün karmaşıklaşması, gömülü sistemlerin dahi bir çeşit yazılım ile idare edilir hale gelmesi bu mesleği daha da çekici kılar. Türkiye'de ise genellikle şirketlerin değişmez fazla mesai elemanıdırlar. Çok kazandırdıkları halde kazandıkları para aynı ölçüde yüksek değildir.
Çok karıştırıldıkları Elektrik Elektronik bölümlerinden tamamen farklı bir eğitim yapısı vardır. Hayatınız 1 ve 0 lar arasında geçer. integral matematik dersleri dışında nadiren karşısınıza çıkar.
iyi bir bilgisayar mühendisi sabırlı ve kendine güvenli olmalıdır. Yazdığı kodlar arasında çıkacak bir hatayı soğukkanlılıkla bulabilmelidir. Her ne kadar bu hataları bulmak için bazı programlar olsa da bir hatayı bulabilmek zaman zaman saatlerinizi alır.