ilk din kitabı i.ö. 2000 yılında hindistan'da düzenlenmiştir. evreni kişileştirip tanrılaştırmak da hintlilere özgü buluş. aşırı zengin azınlık ile aşırı yoksul çoğunluğun yaşadığı bu büyük ülke, aynı zamanda mistisizmin de kaynağı.
tarihte bilinen ilk kutsal kitap vedizm dininin kitabı rig-veda'dır. vedaların ilk şarkıları büyücülük şarkılarıdır. (boğazköy kazılarında bulunan çok önemli bir antlaşma vedizm'in kaynaklarını başka ülkelere çekmektedir). vedizm'e göre tanrıları yaratan kurbanlardır, bir başka deyişle varlığı yaratan eylemdir. vedizm'de erdem, kurban yoluyla elde edilir.
hindistan'daki hepimizin bildiği kast sistemi vedizm'in bir mirasıdır.
hindistan'ın temel dini brahmanizm, bunun da sayısız tanrıları arasında yaratıcı olarak tektanrı niteliğindeki tanrı, brahma'dır. sanskritçe tüm varlığın kaynağı anlamındadır. inançlara göre brahman üç ayrı biçimde belirmiştir; yaratıcı - tanrı olarak; brahma, koruyucu-tanrı olarak vişnu, yıkıcı - tanrı olarak; siva. htistiyan üçlüğünde (teslis) olduğu gibi bir üçlükteki tekliktir.
tektanrıcı dinlerin değişmez niteliği olan yaratan ve kitabı i.ö 2000 yıllarında gerçekleşmeye başlamıştır. tek tanrıcı dinlerin bir başka değişmez niteliği olan peygamber de bir süre sonra buda'nın kişiliğinde meydana çıkacaktır.
hemen bütün mitolojilerin temel belirleyici düşüncesi iyilik-kötülük çelişkisi yani temel bir karşıtlıktır ( hintlilerin brahma-sila, çinlilerin yin-yang, yunanlıların eros-anteros) çok daha sonraları temelini descartes'in atacağı düalizmin ilk ayak sesleridir.