merhaba genç arkadaşım,
tercihini yaptın ya da yapacaksın. burayı okudun sövdün, bu ne lan dedin. gel sen tüm saçma insanları siktir et bana kulak ver.
kamu yönetimi bölümü emek isteyen bir bölümdür. sonsuz bir derya. neye ne kadar emek verdiğine bağlı. bu fakülteden çıktığında bankacı da olabilirsin, kaymakam da. özel sektöre girip kaymakamdan daha çok da para alabilirsin, asgari ücretten hallice bir maaşa da talim edebilirsin. kamuya kapağı atıp azıcık aşım kaygısız başım da diyebilirsin, kendi işinin yöneticisi de olabilirsin. iş imkanları çok çeşitlidir yani. ve bu imkanlara ulaşmak senin elinde. şimdi akademik olarak bakalım. ana bilim dalları:
yönetim bilimleri:
yerel yönetimler
insan kaynakları yönetimi
kentleşme ve çevre sorunları
siyaset ve sosyal bilimler
bunun dışında tam uzmanlık alanına girmese de:kamu hukuku ve anayasa hukuku.
peki hangi dersleri alırsınız? hukuk, iktisat, maliye ve bu anabilim dallarının temelini.
bizim bölümler iibf fakültesinde olması en büyük avantaj. ne gibi? atıyorum kamu yönetimini seçtin ama dersleri beğenmedin. ya da kpss açısından eksik görüyorsun. herhangi bir işletme, iktisadın dersini de o dersi seçmeden takip edebilirsin. farabi yapıp farklı üniversite de görmüş bir insan olarak şu ana kadar dersinden kovan hocaya ya da sen bu bölümde misin diyen hocaya rastlamadım. derlerse de farabi ile geldim diyip konuyu kapatabilirsiniz. ya da hocaya hocam sizin dersinizi takip etmek istiyorum derseniz daha da memnun olacaktır. ondan dolayı istediğiniz dersleri almakta özgürsünüzdür bir nevi.
kpss açısından avantajlıdır kamu yönetimi bölümü.
iktisadın bir kaç anabilim dalı dışında hemen hemen hepsini görürsünüz. zaten 3 tane iktisat dersi alacaksınız: iktisada giriş, mikro iktisat, makro iktisat. almayacağınız kısım: uluslararası iktisat,dünya ekonomisi vb. olabilir.(bu fakülteden fakülteye değişir. kiminde görmezsin kiminde seçmeli olarak verebilirler.)
hukuk açısından temel hukukları alırsınız.bunlar: hukuka giriş,anayasa hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, ceza hukuku, borçlar hukuku, icra ve iflas hukuku, obsiyonel olmakla beraber iş hukuku ve ticaret hukuku.
bu kadar hukuk bana yetmedi derseniz aynı fakültede uluslararası ilişkiler bölümünün uluslararası hukuk dersi vardır.kaçak olarak ona da girersiniz.
maliye açısından:kamu maliyesi,maliye politikası, obsiyonel:para politikası( iktisadın da alanıdır ), kamu ekonomisi ( kamu maliyesinin içinde de görülebilmekte.)
bonus olarak muhasebe dersleri de birçok fakülte bünyesinde vardır.
zaten kpss' de de bu kısımdan sorumlu olacaksınız.
kamu yönetimi bölümü size siyasi hayat hakkında da bir çok birikim sağlar. kahvehane muhabbetlerinden, içki masasında devlet kurtarmacalardan sıkılabilirsiniz.
yüksek lisans açısından anabilim dallarını sıralamıştım onları tercih edebilirsin. onun dışında sosyal bilimler enstitülerinin açtığı programlara bakılmasını öneririm. bir çok uluslararası ilişkiler bölümü kamu yönetimi öğrencisini kabul eder. kamu yönetimi de uluslararası ilişkileri keza. bu açıdan mezun olduğunuzda alan da değiştirebilirsiniz. külfetlidir ama imkansız değildir. siyaset bilimi, bazı üniversiteler için kamu hukuku da yüksek lisans alanlarından sayılabilir. kısacası baya imkan vardır önünüzde.
tavsiye olarak kesinlikle ingilizce seviyenizi geliştirmenizi öneririm. bu birçok rakibinizi geride bırakırsınız. hatta yapabiliyorsanız 2. bir yabancı dil de öğrenin. tarihsel süreci kafada oturtmak açısından, en azından osmanlı pasişahlarını ezberleme açısından güzel bir bölümdür. tarihimizi öğrenmek 2. bir tavsiye niteliğinde olabilir. bölüm size alternatif düşünme yeteneği kazandırır. her şeye eleştirel gözle bakabilmeyi öğrenirsiniz. 3. bir tavsiye ise bol bol eleştiri okuyun böylece yorumlama yeteneğiniz gelişir. ve olmazsa olmaz son tavsiye gazeteleri okuyun, takip edin.
(bkz: #24481997) bu entry im de siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile arasında hiçbir fark olmadığını da açıklamıştım.
iş imkanları konusunda zaten bolca şey yazılmış. ben sizi istatistiğe boğmayacağım. çok güzel bir laf vardı: istatistik rakamlarla yalan söyleme sanatıdır diye. ondan dolayı korkaklar olarak istatistiğe değil cesurlar olarak yapabileceklerimize odaklanalım. ben bu yazıda size bu bölümle yapabileceklerinizi anlatmak istedim zira yapamayacaklarınız yeterince yazılmış.
bu bölümün açıköğretimi var. onlar da umutsuzluğa kapılmasın. hakkını vererek okuduktan sonra açık ya da örgün fark etmez. ama hakkını vermek lazım. yani murat yayınlarının kitabını alıp son bir hafta ezberliyorlarsa boşa okumasınlar bu yazıyı. açıköğretim yüksek lisans açısından bir handikap. çoğu bölüm hocası örgün varken açığı kabul etmek istemez. ama yazının her yanında dediğim gibi her şey kendini geliştirmeyle alakalı.
eminim bu yazıyı bir heves sonuna kadar okudun. merak etme bir zamanlar ben de sonuna kadar okuyanlardandım. bu bölüme sadece gidip gelerek de mezun olunur. sınırdan geçersiniz, şansla geçersiniz, o an boşluktasınızdır azıcık çalışıp geçersiniz. ama hakkını vermek zordur bu bölümün. çok dersi vardır. ama sizi güzel yerlere de taşır, hakkını verirseniz. emeğinizi boşa çıkarmaz. oldum derseniz biter bu bölüm. çalıştığınız sürece sizi istediğiniz yere getirir.
son olarak sözlük ahalisi bölümlerin altına saçma sapan yorumlar girmeyiniz. sonuçta burayı bir heves okuyan genç kardeşler var. onları umutsuzluğa düşürmeyelim.