abd çin savaşı

entry63 galeri
    41.
  1. kaçınılmaz gibi görünen savaş. Denge unsurlarının değişmesi her an karşı saldırıyı başlatabilir de şuan için böyle bir durum olduğunu sanmıyorum.

    ABD Deniz Harp Okulu profesörü Michael Vlahos biraz farklı düşünmüş, okursanız ayrıntılı fikir sahibi olabilirsiniz.

    --spoiler--
    Michael Vlahos’a göre ABD ile Çin arasındaki kaynak mücadelesi, ABD’nin Çin’in ekonomik yayılmasından korkusu, Çin’in büyük ölçekli jeopolitik planları yıllar boyunca askeri çatışmanın meydana gelmesi için zemin hazırlıyordu. Ama şu anda durum son derecede gergin. Amerika’lı profesör yazısında Çin’in gelecekte yaşanacak çatışmalara katılım olasılığının önde gelen Çin’li medya kuruluşlarında açık açık tartışıldığına dikkat çekti. Uzmana göre bu tartışmalar Çin yetkililerinin büyük savaşa hazırladıklarının ana göstergelerinden biri. Bu arada Michael Vlahos, askeri teknik açıdan Çin’in hala ABD ile kıyaslanamadığı üzerinde nedense durmuyor. Çin buna rağmen savaşa girmeyi göze alacak mı acaba? Şüpheli görünüyor.
    Amerika’lı profesörün iddia ettiği ABD’yi Çin ile savaşa itebilen faktörler de pek inandırıcı gelmiyor. Michael Vlahos’un yazdığına göre Amerikalılar SSCB’nin dağılmasıyla kendi en tehlikeli düşmanını yenme hayalini yitirmiş oldular. Ne Japon, ne Ruslar ne de islami radikaller SSCB’nin dağılmasının ardından oluşan bu boşluğu doldurabildiler. Vlahos’a göre Çin ‘ana düşman’ın tüm kriterlerine uyuyor.
    Washington’daki Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi Michael Vlahos’un yorumuna paralel olarak ‘Çin’in Asya’da gelişmekte olan büyük güç stratejisinin deşifresi’ isimli bir rapor yayınladı. Bu raporda tamamen farklı görüş ifade ediliyor: Çin ile ABD arasında askeri çatışmanın meydana gelmesi için şu an hiç bir neden yok, yakın gelecekte de olmayacak. Raporu hazırlayanlar, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerde toprak tarışmalarının mevcut olmadığını kaydediyorlar. ikincisi, Çin kendi askeri potansiyelini arttırdığı halde Sovyet Birliği ile ABD arasında gerçekleşen yoğun silahlanma yarışını yapacak güce sahip değildir. Rusya Jeopolitik Analiz Merkezi Başkanı Leonid ivaşov’a göre ABD ile Çin arasında savaşın meydana gelmesi imkansız çünkü iki ülkenin birbirine olan bağımlılığı son derecede büyük. Uzman şunu söyledi: ‘Amerikalılar piyasasına ucuz malların gelmesini sağlamak için sanayi dahilinde ekonomisini kısa bir sürede yeniden yapılandıramazlar. Çinliler de üretim hacmine uygun başka bir piyasa bulmayacaklar. Bu nedenle askeri çatışma söz konusu bile olmaz. iki devlet arasını bozmak istemiyor’.
    O zaman Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ne için ordu dahilinde devletin tüm alanları üzerindeki kontrolü kendi elinde tutmayı hedefliyor? O askeri reformun gerçekleştirilmesiyle ilgilenecek grubun başına geçti bile.
    Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanları bu değişikliklerin şaşırtıcı olmadığını kaydediyorlar. Onlara göre, Xi Jinping’in Çin’in güçlü bir deniz ülke olması gerektiği açıklaması askeri çatışma hazırlıkları değil ülkenin savunma kabiliyetinin artırılması çağrısı olarak algılanmalı. Elbette, Çin Amerika’nın ‘Asya’ya dönüş’ politikasından endişe duyuyordur. Ama Çin, Asya Pasifik bölgesindeki varlığını genişletmek için büyük bir ihtimalle askeri güç değil, ekonomik yöntemleri kullanacak. Böylece Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanlarına göre Çin’in askeri saldırganlık politikasını izlemesi için hiç sebep yok.
    --spoiler--
    0 ...