alman imparatorluğu

entry8 galeri
    1.
  1. 1871'de prusya krallığının fransız imparatorluğunu (yenilgiden sonra cumhuriyet) yenmesi ile versay sarayında ilan edilen imparatorluk.

    Prusya imparatorlu 1866'da avusturya-macaristan imparatorluğunu yendikten ve alman konfederasyonundan attıktan sonra zaten alman devletlerini birleştireceğinin sinyalini vermişti. nitekim 1871'de kömürüyle ünlü alsas loren bölgesini işgal ettikten sonra (haklı bir işgaldir çünkü ilhak ettiği bölgelerin çoğunluğu almanlardan oluşmaktadır) alman imparatorluğu ilan edildi. fransa'da bu yenilgiden sonra imparator 3. napolyon devrildi , fransa'ya son kez cumhuriyet geldi. kurucusu 1. wilhelm'dir. son imparatoru ise 2. wilhelmdir , yaygın bilinen aksine baba-oğul değillerdir. 1. wilhelm'in oğlu 3. frederiktir. 3. frederik'in oğluda 2. wilhelm. 3. frederik 4 ay imparatorluk yaptıktan sonra 1888'de ölmüştür.

    alman imparatorluğu kolonileşmeye ise kamerun , namibya , togo , gana , ruanda , burundi ve tanzanya'yı ele geçirerek 1884'te başlamıştır. bundan önce alman prenslikleri döneminde çeşitli koloniler ile şanslarını deneseler bile (almanya'da venezuela , afrika'da fildişi) bu kolonileri daha sonra satış yoluyla terketmiştirler. ayrıca bu dönemde çin'den çeşitli imtiyazlar alınmış , tsingtao bölgesi ele geçirilmiştir. ancak alman imparatorluğu asıl atılımını osmanlı imparatorluğu üzerinde yapmıştır. prusya döneminden beri tanzimat ile başlayan osmanlı modernleşmesine verilen destek imparatorluk döneminde doruk noktasına çıkmıştır. bunun nedeni osmanlı'nın bu dönemde avrupa kültürünü fransa yerine yavaş yavaş almanya'dan almaya başlamasıdır ki o dönem almanya bütün dünyaya kültürünüde ihraç etmektedir.

    Alman imparatorluğu aynı dönemde 1866 yılında yendiği avusturya'ya (daha sonraki avusturya-macaristan) ağır yatırımlarda bulunmamış , böylece rusya'ya karşı bir müttefik kazanmıştır. gerçi aynı dönemde avusturya-macaristan , almanya ve rusya birlikte ittifak kurmaya yeltenseler bile (Üç imparatorlar birliği) bu ittifak almanya'nın osmanlı'nın paylaşılma politikasını uygulamak istememesi (boğazların rusyaya bırakılması haklı olarak almanya'yı endişelendiriyordu çünkü boğazlara sahip bir rusya dünya'nın jeopolitik yönü en kuvvetli devleti olabilirdi) sebebiyle rusya ittifaktan ayrılıp ingiltere ve fransa ile yakınlaştı.

    almanya , avusturya-macaristan , italya ve romanya (avusturya-macaristan ile savunma anlaşmaları vardı) 1890'larda ittifak halindelerdi. avusturya-macaristan'ın osmanlı'yı bu ittifak içerisinde kabullenmesi balkan savaşlarından sonradır. balkan savaşlarından sonra balkanlardaki panislavist etkiler 93 harbinden beri olmadığı kadar yükseldiğinde bundan en çok tedirgen olacak devlet avusturya-macaristan'dı çünkü içerisinde bolca slav unsur (çekler , slovaklar , boşnaklar , hırvatlar ; hatta dönemde kendi devletleri olsa dahi sırplar) bulunmaktaydı (lehlerde slavdır ancak rusların kendilerine uyguladığı düşmanlardan olsa gerektir ki panislavist akımlar lehistan'da destekçi bulmaz) .
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük