ateist olmama rağmen, ihtimalinin düşük olduğuna katıldığım durumdur.
ülkemizdeki ateistlerin büyük çoğunluğu aileden müslüman olduğu ve bu kültürle yetiştiği için durumu özümseme adına çoğunlukla yanlış yoldan ilerliyorlar. oysa ki ateist birey, eğer bir dine mensup biriyle tartismak istiyorsa, o dini, din mensubundan daha iyi bilmek zorundadır. bunun için de bilgi sahibi olmak önemli.
buna karşın; iskandinav bölgesindeki ateizm çok daha köklü gelişmiştir. dünyada en çok ateist (toplam nufusa oranı) iskandinav bölgesindedir. buradaki ateistlerin bilgi düzeyi de yüksektir fakat bu bilgileri kullanmaya hiç gerek duymazlar. zira kimse gelip de sen niye ateistsin, sen ne ayaksın, gibi sorular sormaz. bize göre çok daha saygılıdırlar birbirlerinin inançlarına.
bunları ülkemizi yermek adına söylemedim. ya da herhangi bir cahiliyet tablosunu gözler önüne sermek de değil amacım. sadece kültür çatışmasını anadolu topraklarında yoğun olarak yaşıyoruz ve çoğunlukla aileden birçok ideoloji ve inanç değerlerimiz belli şekilde doğuyoruz maalesef. örnek vermek gerekirse; sağcı aileden solcu çocuk, müslüman aileden hristiyan çocuk çıkması çok düşük görülen bir durum. toplum baskısı burada ortaya çıkıyor ve kendi ideoloji ve inanç değerlerini ortaya koymak istediğinde, toplum tarafından dönek damgası yiyorsun. eğer aile de anlayışsız ve bağnaz bir tutum sergiliyorsa onların gözünde de oldukça dusmek mümkün.
tüm bunların yanında, ateist insan zaten aklını kullandığı için ateist olmuştur diyebiliriz. yani dinlerdeki sorgulama yasağını aşarak, aklını kullanarak inanmamak adına kimseyi ilgilendirmeyen bazı sebepler ortaya koymuştur ve de inanmamıştır.