Zeka bence tanimi olmayan ve ölçülemeyen bir kavramdir.
Bugün bir haber gördüm, 3 yaşındaki minik efe kendi kendine okumayi öğrenmiş ingilizce konusabiliyormuş. Şimdi bu çocuk çok zeki veya gerizekalı diyebilir miyiz? Ben 5 yaşımda iken 3. Dereceden bilinmeyenli denklem ve bilumum bütün cebir problemlerini cozuyordum. Babam mi ogretmisti, hayir. Babam 4 yasimdayken sadece okumayi ogretmisti. Çünkü küçük çocuklar boş cd gibidir. Neyi yüklersen onu kaydeder. Neyse, gelelim minik efe'ye. Yasitlari oyun oynarken efe ingilizce konusabiliyormuş. Ne kadar önemli değil mi? Arkadaşlari kitap okurken, işe giderken, kiz arkadaşlarıyla gezerken efe muhtemelen parka gidiyor olacak. Tek farkla; minik efe olarak değil de koca efe olarak. Einstein in 9 yaşına kadar okumayi çözemedigi ve okuldan atıldığı düşünülürse, zekanin tanimini yapmak için hangi verileri baz alacagimiz çıkmaz bir sokaktir.
Bence zeka, doğru zamanda doğru işleri yapmaktir. Kime göre doğru diyeceksin, kendine özgü doğrular. Gerçek tek olsa da doğru tek değildir.
Dünyadaki tüm nesne ve oznelerin tek görevi vardir; "kendini bilmek". Yani hayvan hayvanligini yapacak, insan insanlığıni yapacak. Minik efe 3 yaşında ve çocukluğunu yaşamıyor. O halde doğru zamanda doğru işi yapmiyor. Şu an yasayamadigi şeylerin ileride acisi cikacak. Minik efe'nin dertli yaşamı başlıyor.
Git parka efe. Oyunu oyna. Öğrenmen gerekenleri zamani gelince öğrenirsin zaten. Zavalli efe.