mevlana şems ilişkisi

entry70 galeri
    26.
  1. şimdi burda birkaç önemli husus var, bunlara değinip o şekilde konuyu ele almakta yarar var.

    1)bir kere en önemli husus o dönemde homoseksüelliğin çok yaygın olmasıdır. özellikle tarikat/tasavvuf ehlinde uzun dönem aile yaşantısından uzakta, riyazette, çilede ve tekkede geçen zaman erkeklerde buna meyli artırmaktadır. ve o dönemde böyle bir eğilime sahip kişilere 'şeyh hastalığına (homoseksüellik)' yakalandı derlermiş. şems, kalenderi idi. kalenderiler toplumdan uzakta yaşamaktaydı ve o dönemde bir insana 'kalender biri' dendiği zaman aslında küfredilmiş olurdu. (şimdi şiiliğin bir kolu olan dürziliğe dendiği gibi. küfür amaçlı insanlara 'dürzü' denilir) insanlar kalenderlere iyi gözle bakmazlardı çünkü temel özellikleri casusluk, serserilik ve işsiz güçsüz yaşamaktı. bir anlamda günümüzdeki diliyle söyleyecek olursak 'anarşist'tiler. bütün kurulu düzene başkaldırıyorlar ve okuma-yazmaya, kültüre ve medeniyete düşman yaşıyorlardı. bu başkaldırının içinde elbette aile hayatının olmaması düşünülemez. hemen hemen bütün kalenderler ailesiz, yurtsuz yuvasızdı. nerde akşam, orda sabah bir hayat stillleri vardı. elbette tüm bunlar b onların homoseksüel olduğunu göstermez. ama bu eğilimi gösteren kalenderler de mevcuttu.

    2)mevlana'nın şems ile böyle bir münasebeti olup olmadığı belli değildir. fakat mevlana oğlu sultan veled'i (henüz 15-16 yaşındaydı) şems'in yanına derse yolladığında çok endişe içinde olduğunu anlıyoruz. çünkü şems'i, sultan veled'e birşey yapmasın diye uyarıyor. onun çok genç olduğunu, masum olduğunu filan söyleyen ifadeleri var. bundan da anlaşılıyor ki şems'in böyle bir eğilimi var. belki de oğlancıydı ve mevlana onu biliyordu. korkusu ondan olsa gerek. yoksa endişe duyup, onu uyarma gereğini hissetmezdi.

    3)elif şafak her ne kadar olayları çarpıtıp kimya'nın şems'e aşık olduğunu söylese bile hakikat öyle değildi. kimya genç yaşta mevlana'nın yanına gelmiş bir köleydi. ve mevlana'nın genç oğlu alaaddin'e aşıktı ve elbette alaaddin de ona. karşılıklı birbirlerini çok seviyorlardı. fakat mevlana bu aşka saygı göstermedi ve belki de şems'i homoseksüellikten vazgeçirmek için kimya ile evlendirdi, bu belki de şems'in isteği idi. 60 küsür yaşında olan, saçı başı olmayan, çirkin şems'ten kimya nefret etti. bunu şems'in kitabı makalat'taki sözlerinden anlıyoruz. kimya'nın evi terkettiğinden, kendisini sevmediğinden bahsediyor satır aralarında ve kendisini çok üzdüğünden. Kimya sık sık nefret ettiği şems'i görmemek için evi terkediyordu. her seferinde mevlana araya giriyor, arattırıp zorla tekrar eve getiriyordu. şems, kimya'nın bu gidişlerine çok üzülüyordu. bir gün kavga sırasında -büyük bir ihtimalle- kimya'yı öldürdü. (boynuna veya karnına vurarak) derd-i gerdan nedeniyle öldü kimya. kimya'nın ölümü alaeddin'i çok üzdü ve bu olaydan sonra evi terketti, babasına küstü ve ölümüne kadar da bir daha babasıyla konuşmadı. mevlana ona hitaben bir şiir yazdı. o şiirinde onu 'eşek' olarak nitelendiriyor ve defalarca eve çağırmasına rağmen gelmemesini de akılsızlıkla suçluyordu. çocuğunu bile bile ölüme gönderdi mevlana.

    olaylar bu şekilde cereyan etti.. daha neler neler....
    2 ...