geçtiğimiz sene yök'ün aldığı kararla artık üniversitelerde de uygulanan sistem.
ancak yanlış yapılıyor, yapılırken de istemeden hak yeniyor. eskiden ortaokul ve lise'de eski 10'luk not sisteminde bütünleme sistemi, kalan öğrenci dersten kalır, tüm dönem içi aldığı notlar sıfırlanır, tek bir sınava girer, orada altığı tek not ile dersten geçip geçmediği belli olur idi (zamanında kaldığım için biliyorum * ).
şimdi üniversitelerde yapılan, dönem sonu sınavı diye tabir edilen final sınavının bir tekrarı gibi, üstelik dönem içinde verilen vize-ödev-uygulama vs. notlar ile harf notu aralıkları da aynen korunuyor. bu da dersten final sınavı sonucunda hakkı ile geçen öğrencilere haksızlık oluyor, öte tarafta bütünlemeye kalan öğrenci, bütünlemeden yüksek aldığı taktirde dönem içinde hakkı ile geçen öğrencinin önünde daha yüksek bir harf notu ile geçiyor. bu da zaman zaman haksızlıklara neden oluyor. finale çalışmamış bazı öğrenciler "nasıl olsa büt var" anlayışı ile boş kağıt bile verebiliyorlar.
uygulanması gereken sistem aslında eskiden uygulanan sistem olmalı, FF notu veya neyse kalan öğrencinin dönem içinde aldığı tüm notlar sıfırlanmalı ve bütünleme sınavı tek bir not ve sabit harf notu aralıklarıyla belirlenmiş sınırlarda tekrar değerlendirilmeli, böylece hem dönem içinde hakkı ile geçen öğrencinin hakkı yenmez, hem de bütünlemeye kalmamak için öğrenciler daha bir dönem içi not verilen sınavlara asılır.
akademisyen bir arkadaşımın geçen bütünlemelerle ilgili dert yanması üzerine bunu yazayım dedim.