insanların dikkatini nasıl çekileceği ve de imaj yönetimi ile ilgili olduğunu düşündüğüm, gelecekte gittikçe parlayacağı belli olan uzmanlık alanı.
sanal yaşam, artık gerçek yaşamın bir simülasyonu haline geldi nerdeyse; tamamlayıcısı olmaasının da ötesine geçerek... bunun insan ve çevre ilişkileri anlamındaki boyutuyla beraber büyük şirketlerin bir pazarlama mecraası haline geldiğini görüyoruz; özellikle her yerde karşımıza çıkan; örneğin bir video yu ya da sayfayı görebilmek için bir süre beklememiz gereken reklamlardan..
ancak bu olayın en önemli boyutu kişilerin en çok ilgilendiği ürünleri belli algoritmalardan geçirip belli bir kitleye ısrarla o ürünü göstermesi ilginç bir durum. örneğin bir alışveriş sitesinde baktığınız bir ürün belli bir süre zart diye karşınıza çıkıyor. ancak burada bir eksiklik te söz konusu... sizin baktığınız bir şeyden belli başka şeyler size gösterilirken bunların dışına çıkılmıyor; ancak bu algoritmanın bazen insana sürpriz de yapması gerek... sosyal medya uzmanlığının bununla ne ilgisi vardır bilemem ama kitlesel pazarlama anlamında böyle bir şeyi de kapsıyor olsa gerek ki; bu durumda bu uzmanlık yalnızca sosyolojik bilgi değil, teknik olarak ta donanımlı ve organisyonel yeterliliğe sahip olunması gerektiğine işaret ediyor zannımca.
tabi bu bahsettiğim, işletmelerin sosyal medya kullanımıyla ilgiliydi.
diğer bir yönü ise ünlü kişilerin imaj yönetimiyle ilgili olabilir ki burada da ciddi bir sosyolojik alt yapı gerektiğini gösteriyor.
yani kolay bir şey olmamalı bu sosyal medya uzmanlığı denilen şey...
hedef kitle nasıl seçilir, nasıl hitap edilir, ürün nasıl pazarlanır, nasıl dikkat çekilir; bunlar önemli ve ciddi yaratıcılık gerektiren şeyler..
sanal ticaretin gelişimini göz önüne alırsak yakın zamanda şirketler ayrı bir departman olarak sosyal medya uzmanlığını kullanacaklardır ki; sanırım oluşmaya bile başlamıştır...